Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 10 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Crypto een soort tulpenmanie? ‘Daarmee doe je tulpen te kort’

Vaak worden Bitcoin en andere crypto vergeleken met de tulpenmanie in de zeventiende eeuw. Maar volgens Shaktikanta Das doe je tulpen daarmee te kort.

De gouverneur van de Indiase centrale bank heeft felle kritiek op crypto. Volgens voorzitter Shaktikanta Das van de Reserve Bank of India zijn digitale munten een gevaar voor de financiële stabiliteit en hebben ze geen onderliggende waarde. Hij zei dat tulpen dat wel hebben, waarmee Das verwees naar de Nederlandse tulpenmanie in de zeventiende eeuw.

Crypto versus tulpen

“Investeerders in cryptovaluta moeten weten dat ze investeren op eigen risico. Ze moeten ook weten dat crypto’s geen onderliggende waarde hebben. Zelfs tulpen zijn meer waard”, aldus Das.

De gouverneur van de Indiase centrale bank staat bekend als criticus van digitale munten, zoals Bitcoin. Hij maakt zich zorgen over witwaspraktijken, financiering van terrorisme met crypto’s en cyberveiligheid rond de digitale munten. Onlangs maakte de Indiase overheid nog bekend hoge belastingen te gaan heffen op cryptotransacties.

De tulpenmanie in Nederland

Tijdens de Nederlandse tulpenmanie in de zeventiende eeuw werd de tulpenbol enorm waardevol, doordat speculanten de prijzen opjoegen. Na een plotselinge prijsdaling raakten veel handelaren in tulpen aan de grond. Die gekte wordt gezien als de eerste goed gedocumenteerde financiële zeepbel in de geschiedenis. De term tulpenmanie wordt dan ook nog vaak gebruikt als metafoor voor een grote economische bubbel, zoals de kredietcrisis in 2008.

De verwijzing naar de tulpenmanie als het gaat om crypto is in het verleden wel vaker gebruikt. Voormalig president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB), huidig voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) toen ze nog aan het hoofd stond van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en topman Jamie Dimon van de grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase maakten de vergelijking bijvoorbeeld al eens.

Lees op deze overzichtspagina het laatste en meest opvallende nieuws rond crypto. Adviezen voor investeringen lees je hier niet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.