Pim Jansen
Pim Jansen Formule 1 28 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

F1-coureurs laken dodelijke bocht Spa: ‘Staken bij regen’

Komend weekend vindt de Grand Prix van België plaats op het het F1-circuit van circuit van Spa-Francorchamps. Formule 1-coureurs geven hun mening over de levensgevaarlijke bocht Raidillon en eventuele regen.

De geliefde en gevreesde bocht ligt extra onder vuur sinds de dood van het 18-jarige Nederlandse race-talent Dilano van ‘t Hoff. Hij verongelukte begin deze maand op het circuit van Spa-Francorchamps in de klasse Formula Regional European Championship by Alpine.

Raidillon, ook bekend als Eau Rouge, is een aaneenschakeling van een linkse, rechtse en opnieuw een linkse bocht. Daarbovenop komt nog een sterke stijging van de bocht naar rechts, waar je links uitkomt en die daarna uitgeeft op een lange rechte lijn. Ben je er nog?

Formule 1-coureurs over regen en dodelijke bocht

Het circuit in de Ardennen is al uitdagend, maar vooral bij regen is er nauwelijks iets te zien. Zeg maar gerust niets. De bocht Raidillon wordt niets voor niets vergeleken met Russisch roulette. Sommige Formule 1-coureurs zijn dan ook wel klaar met het gevaar op F1-circuit Spa-Francorchamps. NOS legde de kwestie voor aan verschillende Formule 1-coureurs.

formule 1, f1 coureurs, sergio perez, dodelijke bocht, spa francorchamps, grandprix van België, Eau Rouge Raidillon
De berichte bochtencombinatie Eau Rouge/Raidillon (Afbeelding: ANP)

De meningen zijn enigszins verdeeld, maar het lijkt geen overbodige luxe dat de Belgen hun Formule 1-circuit, en vooral de bocht Raidillon, eens herzien.

Yuki Tsunoda

“Er moet iets gebeuren, want we doen steeds weer hetzelfde. Maak de bocht op Spa-Francorchamps gewoon langzamer, met een echte chicane. Het circuit moet trager of we moeten niet rijden bij regen.”

Lando Norris

“Er is onlangs iemand overleden. Dat lag niet aan de bocht. Het grote probleem is het zicht op Spa-Francorchamps. Een blik op het circuit is moeilijk of zelfs onmogelijk. Soms lijkt het weer hier heel erg en valt het mee op het circuit en soms is het juist andersom. Ik weet niet of de race gestaakt moet worden bij regen, zoals Yuki voorstelt. Het zijn geen perfecte omstandigheden dit weekend, maar het regent niet te hard. We zien het dit weekend.”

Lance Stroll

“Het is geen probleem als het droog is. Of beter gezegd: een minder probleem. Het langzamer maken van de bocht met een chicane is wel een realistische optie.”

Sergio Perez

“Vooral als er veel regen is en met name in een Formule 1-auto kun je niets zien in deze bocht op circuit Spa-Francorchamps. Het belangrijkste is dat we onder goede omstandigheden racen”, aldus de teamgenoot van Max Verstappen, die de gevaarlijke bocht ook graag aangepast ziet worden.

Kevin Magnussen

“De vraag is wat je het beste kunt doen en wat er moet worden aangepast. Ik heb er niet veel verstand van, maar als coureurs geven we af en toe feedback, zodat de organisatie en de FIA deze problemen kunnen verhelpen.”

Grand Prix op Spa-Francorchamps gratis streamen

Heb je geen Viaplay of F1 TV Pro? Check de beste gratis F1-streams voor de Formule 1 in België komend weekend.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.