Coen Grutters
Coen Grutters Jachten 28 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit betaalbare Nederlandse jacht is sterker dan een Bugatti Veyron

‘Een miljoen per meter’, wordt vaak gezegd bij een grove waardeschatting van een jacht. Voor dit Nederlandse tweedehandsje gaat die vuistregel echter niet op.

Occasionartikelen passeren geregeld de Manners-revue, zo ook vandaag, al gaat het ditmaal niet om een gebruikte auto, maar om een gebruikt schip.

Fairline Squadron 50-jacht uit 1996

We vonden het tweedehands jacht op verkoopsite Boat24.com. Op dit moment dobbert de chique boot in de haven van Volendam, maar hij vaart wel onder de Duitse vlag.

tweedehands jacht gebruikt occasion nederlands betaalbaar boot schip
(Afbeelding: Boat24.com / Herr Herrmann)

Het betreft een Fairline Squadron 50 uit 1996. Dat geboortejaar zou je de boot qua uiterlijk niet geven. Het 15,75 meter lange jacht oogt nog altijd strak en modern.

Sterker dan Bugatti Veyron

Net als bij auto-occasions zijn wij natuurlijk zeer geïnteresseerd in de de performance-cijfers en die zijn niet mis bij dit jacht. Deze Fairline Squadron 50 wordt namelijk aangedreven door twee zescilinder turbodieselmotoren die 600 pk leveren… Per stuk! 1.200 pk dus, en daarmee is de boot krachtiger dan de 1.001 pk sterke Bugatti Veyron. Psst, we willen niks over appels en peren horen.

Ook is het jacht met zes slaapplaatsen vele malen goedkoper dan de hypercar. In vergelijking met een tweedehands Bugatti Veyron – die met een prijskaartje van 1.350.000 euro tot de duurste occasions van Nederland behoort – valt de vraagprijs van 240.000 euro voor dit schip nog mee. Een koopje zelfs, in superjachttermen.

Nieuwprijs van het Nederlandse jacht

Bijna een kwart miljoen is desondanks een flinke smak geld, dat begrijpen wij natuurlijk ook. Maar vergeet niet dat een Fairline Squadron 50 nieuw tussen de 1 à 2 miljoen euro kost. Nog altijd minder dan het duurste superjacht een week te huren.

tweedehands jacht gebruikt occasion nederlands betaalbaar boot schip
(Afbeelding: Boat24.com / Herr Herrmann)

Voordat je jouw huis in de verkoop zet om een leven als nomade van de zeven zeeën op te bouwen, moet je weten dat je er niet bent met enkel de aanschafprijs. Een jacht is namelijk ook prijzig qua onderhoud, zo bewijzen de bonnetjes van de verkopende partij.

Extreme onderhoudskosten

Een kleine greep uit het onderhoud van de afgelopen drie jaar: de boegschroefaandrijving is vervangen, het zwemplateau is volledig vernieuwd en de motoren van het jacht zijn in het najaar van 2020 gereviseerd. Dit alles droeg bij aan onderhoudskosten van 80.000 euro in enkel de afgelopen drie jaar.

tweedehands jacht gebruikt occasion nederlands betaalbaar boot schip
(Afbeelding: Boat24.com / Herr Herrmann)

Het is dan ook niet voor niets dat men vaak stelt dat er slechts twee dagen zijn waarop booteigenaren blij zijn: de dag dat ze hem kopen en de dag dat ze hem verkopen. Je kunt dus jezelf en de verkoper van deze Fairline Squadron 50 heel even dolgelukkig maken. Die vreugde zal echter gauw voorbij zijn als je je jacht in de Monegaskische haven wil aanleggen tijdens de Formule 1.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.