Alrik de Jong
Alrik de Jong Formule 1 6 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

En door: de scenario’s voor de Formule 1-finale in Abu Dhabi

Volgende week vindt de apotheose plaats van een absurd spannend seizoen in de Formule 1. Met nog één race te gaan, de finale in Abu Dhabi, staan Max Verstappen en Lewis Hamilton exact gelijk in het aantal punten (369,5 punten). De Nederlander heeft een klein voordeel, maar daar heeft hij alleen iets aan als beide coureurs volgende week niet finishen.

Het heeft geen zin meer om je druk te maken over de beuk van Lewis Hamilton achterop de auto van Max Verstappen. Of het nou terecht is of niet, de Nederlander kreeg hiervoor nog eens 10 seconden extra straf, die geen verdere gevolgen hebben. Er gebeurde nog heel veel in de race waar zowel Red Bull als Mercedes het niet mee eens waren, maar de kaarten zijn geschud. Red Bull gaat niet in hoger beroep.

Max Verstappen vs. Lewis Hamilton in Abu Dhabi

Max Verstappen en Lewis Hamilton racen over een week in Abu Dhabi om de wereldtitel in de Formule 1. De Nederlander van Red Bull en de Brit van Mercedes hebben na 21 races beide punten 369,5 punten.

Mochten beide rivalen geen punten weten te scoren in de laatste race, dan grijpt de 24-jarige Nederlander de wereldtitel, omdat hij dit seizoen meer overwinningen heeft geboekt. Max Verstappen won negen races, Lewis Hamilton acht. De Brit zegevierde zondag in Saudi-Arabië overigens voor de derde keer op rij.

Formule 1-primeur óf record

Als Max Verstappen in Abu Dhabi voor Lewis Hamilton eindigt, dan wordt hij de eerste Nederlandse wereldkampioen in de koningsklasse van de autosport. De Brit kan voor de achtste keer de wereldtitel veroveren en zou daarmee in zijn eentje recordhouder zijn. Nu deelt hij met zeven titels het record met de Duitser Michael Schumacher. Er komt dus hoe dan ook een primeur of record.

Max Verstappen reed in Saudi-Arabië voor de zeventiende keer dit seizoen naar het podium. Hij eindigde tijdens de Formule 1 in Saudi-Arabië voor de achtste keer als tweede.

Mercedes vs. Red Bull

De strijd om het wereldkampioenschap bij de constructeurs wordt ook in Abu Dabi beslist. Mercedes liep door de winst van Lewis Hamilton en de derde plaats van Valtteri Bottas uit naar 28 punten voorsprong op Red Bull. Sergio Pérez, de tweede rijder van Red Bull, crashte in Saudi-Arabië bij de eerste herstart en viel uit.

Een hoopvol gegeven: vorig jaar won Max Verstappen de Grand Prix van Abu Dhabi. Maar of ook dit seizoen de auto van Red Bull meer geschikt is voor het circuit, is moeilijk te voorspellen. Resultaten in het verleden bieden geen garanties voor de toekomst, en al helemaal niet in de Formule 1.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.