Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 18 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederland stijgt fors in top 26 EU-landen qua besteedbaar inkomen

Niet alle Nederlanders komen maandelijks even makkelijk rond. Zo verschilt het gemiddeld besteedbaar inkomen niet alleen per leeftijdscategorie, maar het maakt ook uit of je huurder of koper bent. Maar hoeveel hebben we in Nederland eigenlijk te besteden in vergelijking met de rest van Europa? Vreemd genoeg is Slowakije als enige EU-land niet meegenomen, maar alleen een kniesoor die daar op let.

Dat wordt duidelijk in de Monitor Brede Welvaart 2023, die deze week is gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Grofweg brengt dat rapport in beeld hoe het is gesteld met de welvaart van Nederlanders. Eén van de acht thema’s die leidend zijn voor het meten van de zogenoemde brede welvaart is materiële welvaart. Die wordt gemeten op basis van twee indicatoren: het mediaan besteedbaar inkomen en de individuele consumptie.

Besteedbaar inkomen in Nederland versus Europese landen

En hoe doet Nederland het eigenlijk als we kijken naar het besteedbaar inkomen van Nederlanders in vergelijking met de rest van Europa? Om die vraag te beantwoorden, zoomen we in op het gemeten mediaan besteedbaar inkomen. De mediaan verwijst naar het ‘doorsnee’ inkomen. Dat wil zeggen dat de helft van de huishoudens een lager besteedbaar inkomen heeft dan de mediaan en de andere helft heeft een hoger besteedbaar inkomen. De berekeningen van het CBS zijn gecorrigeerd voor de verschillende samenstellingen van huishoudens.

We kunnen in ieder geval stellen dat het mediaan besteedbaar inkomen van Nederlandse huishoudens in de afgelopen jaren behoorlijk is toegenomen: in 2013 moesten huishoudens het nog doen met een besteedbaar inkomen van 26.025 euro per jaar. In 2021 is dit gestegen naar 29.800 euro per jaar. Een stijging van 14 procent. Die stijging is niet over in Europa even hard gegaan, zien we aan de stijgende positie van Nederland in de ranglijst.

Nederland is vertegenwoordigd op nummer drie van de Europese ranglijst op basis van het mediaan besteedbaar inkomen. Tien jaar geleden stonden we er een stuk minder goed voor: toen stonden we nog op plaats nummer zeven van de ranglijst. Benieuwd wie het nog ruimer hebben dan het gemiddelde Nederlandse huishouden? Dat zijn Luxemburg en Denemarken. Ook nieuwsgierig naar de rest van de volgorde? Hieronder vind je de ranglijst van alle Europese landen.

Positie Land
1. Luxemburg
2. Denemarken
3. Nederland
4. Ierland
5. Oostenrijk
6. België
7. Zweden
8. Finland
9. Duitsland
10. Frankrijk
11. Italië
12. Malta
13. Cyprus
14. Spanje
15. Slovenië
16. Estland
17. Portugal
18. Tsjechië
19. Litouwen
20. Letland
21. Griekenland
22. Polen
23. Kroatië
24. Hongarije
25. Bulgarije
26. Roemenië

Check ook de landen met de beste levenskwaliteit, en de nummer raad je vast niet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.