Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Emmy-nominaties: HBO verslaat Netflix, Zendaya schrijft geschiedenis

Het is weer zover: de nominaties voor de jaarlijkse Emmy Awards zijn binnen, de Oscars van de televisie-industrie. Netflix moet opnieuw een flinke klap incasseren, maar schrijft ook geschiedenis met Squid Game.

De strijd tussen streamingdiensten woedt nog steeds flink voort. Sterker nog, na tegenvallende groeicijfers aan de kant van Netflix zullen Disney+, HBO Max en andere concurrenten ongetwijfeld bloed ruiken.

Streamingdiensten als HBO en Netflix maken de balans op

Consumenten hebben meer keuze dan ooit, in een sterk gefragmenteerde markt. Aan welke dienst geef jij je zuurverdiende knaken uit? Die keuze maak je hoogstwaarschijnlijk op basis van content, op basis van aanbod.

Streamingdiensten pompen niet voor niks vele miljarden in originele content. De peperdure en recordbrekende prestigeseries vliegen je om de oren. Elk jaar is er een belangrijk moment om de balans op te maken: de Emmy Awards. De Oscars van de televisie-industrie.

Nominaties Emmy Awards bekend

Zojuist zijn de nominaties voor dit jaar bekendgemaakt, en die zijn niet mals. Netflix moet vooralsnog namelijk opnieuw een flinke klap incasseren. HBO Max scoort dit jaar 140 nominaties, tien meer dan vorig jaar. Netflix moet het met ‘slechts’ 105 nominaties doen, 24 minder dan in 2021.

Als je enkel HBO zelf neemt, het televisienetwerk dus, en de HBO Max-titels niet meetelt, dan kom je alsnog uit op 108 nominaties. Drie meer dan Netflix.

Hulu doet het een stuk beter dan vorig jaar, met meer dan dubbel zoveel nominaties. De streamingdienst, wiens originele content in Nederland grotendeels te streamen is op Disney+, pakt er dit jaar 58 mee. Dat heeft Hulu vooral te danken aan Only Murders In The Building, een show die je ook hier op Disney+ kunt checken.

Ook Apple TV+ doet het anno 2022 een stuk beter dan vorig jaar, met 52 nominaties. Veertien meer dan de vorige keer.

Succession domineert

Als je puur naar individuele series kijkt, dan is HBO vooralsnog de grote winnaar. Succession, wat ons betreft de beste televisieserie van de afgelopen vijf jaar, heeft namelijk 25 nominaties te pakken.

HBO verslaat Netflix met Emmy-nominaties, Zendaya schrijft geschiedenis
Succession (Afbeelding: HBO Max)

Ted Lasso (Apple TV+) en The White Lotus (HBO) delen de tweede plek met twintig nominaties. Op de derde plek staat Hacks met zeventien nominaties, een verborgen pareltje van HBO Max.

Dé true crime-serie van deze zomer verkent jacht op Unabomber

Squid Game en Zendaya schrijven geschiedenis

Netflix komen we pas op de negende plek tegen, met Squid Game. Toch schrijft de streamingdienst daarmee geschiedenis. Squid Game is namelijk officieel de eerste niet-Engelstalige dramaserie die voor een Emmy wordt genomineerd.

Over geschiedenis schrijven gesproken: ook Zendaya komt in de geschiedenisboeken terecht. Ze is namelijk met haar 25 jaar de jongst genomineerde producer (ze is betrokken bij de productie van Euphoria) aller tijden. Bovendien is de ze eerste dubbel genomineerde zwarte vrouw in de geschiedenis van de Emmy Awards.

Op naar september!

Maar goed, de balans kunnen we pas echt opmaken op 12 september. Dan worden de 74e Emmy Awards gehouden in Amerika. Nominaties zijn een groot compliment, maar uiteindelijk moeten ze wel nog verzilverd worden.

De kans dat Netflix alsnog met de meeste beeldjes naar huis gaat, lijkt op het moment van schrijven echter nihil. Op naar september! In de tussentijd kun je eindelijk ook in Nederland Succession streamen dankzij HBO Max. Gaat dat zien!

Alle genomineerde op een rij

Check voor de complete lijst van genomineerden de officiële website van de Emmy Awards.

Emmy Awards

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.