Noah Korevaar
Noah Korevaar Podcasts 13 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Dé true crime-serie van deze zomer verkent jacht op Unabomber

Over de Unabomber zijn al vele documentaires, series en films gemaakt. De extremist teisterde Amerika achttien jaar lang met bombrieven. Toch heeft Apple met een nieuwe podcast over Ted Kaczynski een pareltje in handen.

Een pareltje dat je ook nog eens zonder abonnement kunt streamen.

De jacht op de Unabomber

Netflix is met recente hits zoals Girl in the Picture en Trust No One: The Hunt for the Crypto King nog altijd de true crime-koning.

Liefhebbers van het genre doen zichzelf deze zomer echter tekort als ze binnen het domein van de grote rode N blijven. Daarbuiten is namelijk recentelijk door Apple een nieuwe aanrader uitgebracht: Project Unabom.

Theodore Kaczynski Apple Project Unabom
Theodore Kaczynski (Afbeelding: AFP PHTO)

Maak je geen zorgen, je hoeft niet voor één serie een abonnement op Apple TV+ te nemen. Project Unabom is namelijk een podcast die je gewoon volledig gratis in je favoriete podcast-app kunt checken. Ja, zonder abonnement.

Duurste onderzoek van de FBI

De true crime-podcast gaat over Ted Kaczynski, een beruchte extremist die in de jaren zeventig, tachtig en negentig een reeks aanslagen met bombrieven uitvoerde.

Kaczynski, een voormalig wiskundeprofessor, doodde drie mensen en verwondde 23 anderen in een landelijke bombardementencampagne tegen mensen die volgens hem de opkomst van moderne technologie en de vernietiging van het milieu zouden verergeren.

Hij was het onderwerp van het langste en duurste onderzoek door de FBI tot dan toe. Hij werd in 1996 gearresteerd nadat zijn broer, David, het schrijven in zijn manifest herkende. Twee jaar later kreeg hij acht keer levenslang, een straf die de Amerikaan anno 2022 nog steeds aan het uitzitten is.

Nieuwe details en speurwerk

Een bekende zaak dus. Er zijn al vele documentaires, series en zelfs een film over Kaczynski gemaakt, maar Apple belooft een unieke luisterervaring.

Op basis van nieuw journalistiek speurwerk kijkt de podcast naar wat er werkelijk is gebeurd in de achttien jaar dat de terrorist actief was. Wat dreef Kaczynski tot zijn dystopische visie van mensen die gecorrupteerd worden door technologie? En waarom duurde het bijna twee decennia om hem te pakken te krijgen?

Bovendien heeft Eric Benson, de journalist die Project Unabom bij elkaar heeft geschreven en de podcast tevens presenteert, unieke wapenfeiten te pakken.

Theodore Kaczynski Apple Project Unabom
De Unabomber verlaat de rechtbank in 1998 (Afbeelding: AFP PHOTO/POOL)

Broer van Unabomber werkte mee

Zo heeft hij de broer van de Unabomber bereid gevonden om mee te werken. David Kaczynski vertelt in de Apple TV Original uitgebreid over zijn broer.

“David is het hart van de show”, aldus Benson. “Aan het begin wisten we nog niet zeker of David mee zou willen werken, maar op dit moment, terugkijkend, heb ik geen idee hoe deze show eruit zou hebben gezien als hij nee had gezegd.”

Dungeons & Dragons

Daarnaast focust Benson zich voor een deel van de podcast op een groep Dungeons & Dragons-spelers. Praktisch tot het oppakken en veroordelen van Ted Kaczynski bleef dat groepje studenten namelijk verdacht.

“Ik wist van te voren niet of ik het verhaal boven tafel zou kunnen krijgen, omdat de meeste FBI-agenten niet echt willen praten over verdachten die uiteindelijk onschuldig bleken te zijn”, aldus Benson. “We wisten dat Ted Kaczynski verdachte 2416 was voor de FBI en dus was het de vraag wie de 2415 verdachten daarvoor waren, en ik wist dat de Dungeons & Dragons-groep daar onderdeel van was.”

Aanrader is nu te streamen

Hun verhaal, grotendeels nooit eerder verteld, is een goed voorbeeld van de intrigerende context die Project Unabom schetst rondom een maar al te bekende true crime-zaak. Het zorgt ervoor dat de podcast ook absoluut het checken waard is voor fervente volgers van het genre.

Aanrader dus!

Project Unabom bestaat uit acht afleveringen en is sinds 27 juni in vrijwel elke podcast-app te streamen. Je kunt hieronder direct beginnen met luisteren.

Ben je meer van de true crime-series? Dan hebben we een lijstje met de beste shows uit het genre op Netflix voor je klaar staan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.