Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 13 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Zorgt de sterke dollar voor rampscenario Bitcoin-koers?

Slecht nieuws voor de Bitcoin-koers: 1 dollar is nu evenveel waard als 1 euro. Waarom dat een probleem is? Een sterke dollar is vaak geen goed teken voor koersen van cryptomunten. Al blijft het natuurlijk gissen, want de volatiele cryptomarkt is niet te voorspellen.

De paring is dus na twintig jaar een feit. De laatste keer dat 1 dollar minimaal 1 euro waard was, was in november 2002. In de periode daarna is de euro altijd meer waard geweest dan de dollar.

Sterke dollar geen vriend van Bitcoin

Eigenlijk is het heel simpel. Wanneer de waarde van Bitcoin daalt of stijgt ten opzichte van de dollar (BTC/USD), komt dit niet alleen door veranderingen in vraag en aanbod, maar óók de waarde van de dollar is van belang. En die is momenteel historisch hoog als we kijken naar verschillende nationale valuta’s (zoals de euro) uitgedrukt in dollars (USD).

De dollar is al maanden aan het stijgen ten opzichte van andere nationale valuta’s en dat is dus slecht nieuws voor de Bitcoin-koers. Een sterke dollar gaat vaak gepaard met een koersdaling.

Om de ontwikkeling van de dollarkoers goed te volgen, kijken analisten naar de DXY. Dit is een index die verschillende, belangrijke nationale valuta’s uitdrukt in dollars. Wat opvalt aan deze grafiek is dat Bitcoin piekt op momenten dat de dollar laag staat en andersom.

dxy bitcoin

Bitcoin-koers op weg naar 10.000 dollar?

Wanneer we bovenstaande grafiek moeten geloven, ziet de nabije toekomst er voor de Bitcoin-koers niet erg rooskleurig uit. Op het moment van schrijven is de koers – na een kort herstel van afgelopen week – weer gezakt onder de psychologische grens van 20.000 dollar. Dit was tevens de top van de bull-markt in 2017.

Op naar de 10.000 dollar of 30.000 dollar?

Intentionele beleggers zien het ook overwegend somber in. Uit onderzoek van MLIV blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden (60%) eerder een koersdaling naar 10.000 dollar verwachten, dan een koersstijging naar 30.000 dollar.

Niet alleen Bitcoin, maar de hele crypto-industrie ligt op zijn gat. Vanaf de recordkoers van net geen 69.000 dollar eind november 2021 ging het snel bergafwaarts. Ruim een half jaar later is er zo’n 2 biljoen aan waarde verdampt en uit de cryptomarkt verdwenen. En wellicht is de bodem dus nog lang niet in zicht, want de Bitcoin-beren zijn hongerig en ruiken vers stierenvlees.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.