Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 12 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk wil Tesla Roadster laten vliegen met techniek van SpaceX

Tesla gaat SpaceX techniek toepassen in de nieuwe Roadster. De elektrische auto moet voorzien worden van zogeheten stuwraketten. Deze moeten de EV een meter de lucht in laten vliegen. Althans, dat is de ambitie van Elon Musk.

“Ik wil dat hij zweeft, en ik probeer erachter te komen hoe ik dit ding kan laten zweven, (..) zonder mensen te vermoorden”, aldus de CEO van Tesla in de podcast van Joe Rogan.

Elon Musk te gast bij Joe Rogan

Wanneer Elon Musk aan aanschuift bij de podcast van Joe Rogan worden er meestal interessante en vooral bijzonder dingen besproken. Dit bezoek was daarop geen uitzondering. “Misschien kan het (de Tesla Roadster) een meter boven de grond zweven of zoiets. Als-ie valt sloop je de ophanging, maar ga je niet dood”, zegt Elon Musk over het hoogtelimiet van de Tesla Roadster. De EV zou altijd deze hoogte aan moeten kunnen houden, ook in stilstand.

Tesla, Elon, Musk, Roadster, SpaceX
(Afbeeling: Tesla)

Daarnaast moet de perslucht die de Tesla omhoog houdt ook gaan zorgen voor snellere acceleratie en het verkorten van de remweg. De ambities is dat de Tesla Roadster straks in 1,9 seconden van 0 – 60 mph (96.9 km/h) schiet. Elon Musk klinkt – zoals altijd – erg overtuigd, maar het zal je niet verbazen dat dit plan verder weg is dan de CEO doet geloven.

SpaceX techniek

Er zitten namelijk nog wel wat haken en ogen aan het plan. In de Tesla Roadster moeten evenals SpaceX’s Falcon 9-raket, vatten met perslucht gevuld worden. Het samenpersen van lucht kost volgens experts veel energie, daarnaast zou de pomp waarmee de tank bijgevuld moet worden veel energie verbruiken. Zo laat expert Dave Sullivan, manager en product analist bij AutoPacific aan The Verge weten: “het zou de batterij leegvreten.”

Bitcoin schiet omhoog na Lord of The Rings-tweet van Elon Musk

Daarnaast zouden de ‘stuwraketten’ ontzettend veel herrie maken en moet nog maak blijken of perslucht écht veilig is. In september 2016 zorgde een drukvat ervoor dat een Falcan 9-raket van SpaceX explodeerde. Daarnaast is de kans dat een zwevende auto goedgekeurd wordt om de openbare weg op te mogen erg klein.

Kan Elon Musk een Tesla Roadster laten vliegen?

Inefficiënt, gevaarlijk en luidruchtig,  vliegende auto’s lijken nog zo ver weg. Maar dachten we dat niet ook met EV’s en ruimtereizen voor gewone burgers? Een deel van de techniek voor de nieuwe Tesla Roadster is er dus al, in de Falcon 9. Of deze uiteindelijk ook gebruikt zal worden moet Elon Musk nog maar bewijzen.

Het gehele gesprek tussen Elon Musk en Joe Rogan kun je hier terugluisteren:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.