Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 2 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk’s SpaceX schiet dit jaar burgers de ruimte in (en zo ga jij mee)

Na jaren aan uitgestelde beloftes, verschoven deadlines en speculatie is het eind 2021 dan eindelijk zo ver. Dit jaar dus. SpaceX gaat drie burgers de ruimte in sturen. Geen astronauten, geen wetenschappers, maar reguliere burgers.

Een mijlpaal waar Elon Musk het al jaren over heeft. De SpaceX-CEO wil dat we uiteindelijk naar Mars kunnen verhuizen. Een belangrijke stap in die richting is het überhaupt ruimtevaart toegankelijk maken voor consumenten.

SpaceX lost belofte in

Dat wilde SpaceX eigenlijk in 2018 al doen, een deadline die Musk duidelijk niet heeft gehaald. De Tesla-CEO en deadlines zijn niet de beste vrienden, maar uiteindelijk krijgt hij het vaak wel voor elkaar. De beste man is soms iets te optimistisch, maar komt daardoor misschien juist verder dan anderen.

De 37-jarige zakenman Jared Isaacman krijgt eind dit jaar de eeer, samen met drie reguliere burgers. Zij zullen plaatsnemen in de Crew Dragon, die vorig jaar ook al voor het eerst astronauten naar het International Space Station vervoerde.

SpaceX Tesla Ruimte
Jared Isaacman (Afbeelding: SpaceX)

Zo doe je mee

De missie gaat Inspiration4 heten, en wordt gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. Overigens blijft het ruimtereisje beperkt: nadat de Crew Dragon de benodigde hoogte heeft bereikt,  zal men negentig minuten een rondje om de aarde vliegen. Na een paar dagen landen de pioniers (hopelijk) op veilige wijze weer in Florida.

Durf jij het aan? Dan zul je de portemonnee moeten trekken. Isaacman schenkt 100 miljoen dollar aan het St. Jude-kinderziekenhuis. Hij roept iedereen op ook een donatie te schenken via zijn website. Onder die donateurs selecteert de zakenman een tweede passagier. De derde passagier wordt een ambassadeur van het ziekenhuis en de vierde en daarmee laatste stoel is gereserveerd voor een ondernemer die zijn betalingsverwerker Shift4 Payments gebruikt. Wil je een poging wagen? Check dan de officiële website.

Belangrijke mijlpaal

Overigens maakt niet zomaar iedereen kans. Je moet mentaal en fysiek fit zijn en de benodigde training kunnen doorstaan. Zo wordt je bijvoorbeeld getraind om gewichtloos te poepen. Ook belangrijk: je mag maximaal 113 kilo wegen.

In de komende weken zal duidelijk worden wie de gelukkigen gaan worden. Elon Musk laat in ieder geval aan de pers weten dat dit een gigantisch mijlpaal is. Niet alleen voor het SpaceX, maar voor de mensheid:“Dit is een hele belangrijke mijlpaal in de reis om ruimtevaart voor iedereen toegankelijk te maken.”

150.000 dollar

Als Inspiration4 slaagt, dan is die reis eigenlijk pas begonnen: “We moeten op den duur de kosten drukken om de ruimte echt voor iedereen toegankelijk te maken. Het finetunen gaat dan pas beginnen.”

Gelukkig heeft de oprichter van SpaceX ook zelfkennis. Het bedrijf zal elke passagier 150.000 dollar betalen als de missie alsnog naar 2022 uitgesteld moet worden.

SpaceXInspiration 4

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.