Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 2 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Android-auto wordt overbodig door samenwerking Google en Ford

Zowel Ford als Lincoln worden vanaf 2023 voorzien van Google-diensten. Dit is get gevolg van een zesjarig contract dat Ford getekend heeft met Google. Hiermee zijn de Amerikanen niet uniek. General Motors ging bijvoorbeeld al een samenwerking aan met Microsoft.

We kennen natuurlijk allemaal al Android Auto, het systeem dat ervoor zorgt dat je smartphone en infotainment van je auto naadloos in elkaar overlopen. Je hebt dan alleen wel altijd een Android telefoon nodig om dit systeem te laten werken. Vanaf 2023 hoeft dit in Ford en Lincoln auto’s niet meer.

Android Automotive

Nee, dit is niet hetzelfde als Android Auto. Het complete besturingssysteem van de auto draait namelijk op Android. Er is geen smartphone meer nodig om van de Google apps gebruik te maken. Zo is Maps en Assistent altijd beschikbaar en is er een Play store voor het downloaden van extra apps.

Samenwerking Google en Ford
Google en Ford gaan zesjarige samenwerking aan. (Afbeelding: Ford Media Centre)

Gevaren en voordelen van meer Google

Met de nieuwe software komt veel info over jouw auto in de Cloud te staan. Voor sommige een eng idee, maar volgens tech gigant heeft dit enkel voordelen. Zo zou er beter gepersonaliseerde service geboden kunnen worden en kunnen onderhoudsaanvragen makkelijk worden ingediend. Opvallend is dat ook inruilmogelijkheden in de ‘realtime berichtgeving’ worden vermeld. “Hé Google, hoeveel is mijn auto nog waard?” Uiteraard kun je ook andere dingen vragen. Het kan niet gek genoeg.

Naast deze features moet de samenwerking ook ten goede komen aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Beide bedrijven zijn al jaren bezig met deze techniek, een samenwerking zou dus voor een versnelde ontwikkeling kunnen zorgen.

Een nieuw Team

Om alle plannen uit te voeren richten de twee bedrijven ‘Team UpShift’ op. Onder deze naam zullen werknemers van beide bedrijven zes jaar lang samenwerken. Hoeveel geld er met deze samenwerking tussen Ford en Google gemoeid is, laten de bedrijven niet weten. In het geval van General Motors en Microsoft ging het om twee miljard dollar. Amerikaanse Media verwachten dat het bij deze ‘deal’ om honderden miljoenen dollars gaat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.