Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Netflix 2 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

The Outpost review: is Netflix een onmisbare oorlogsfilm rijker?

Eind januari verscheen The Outpost op Netflix. Een op papier veelbelovende en waargebeurde oorlogsfilm met een indrukwekkende cast. Dat schept hoge verwachtingen, maar kunnen deze ook waargemaakt worden? Wij zochten dekking op de bank en bewapenden ons met een strenge blik.

The Outpost is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jake Tapper. Hij is een journalist die erin is geslaagd om het verhaal achter the Battle of Kamdesh op ongekende wijze op te tekenen. Deze strijd was onderdeel van Operation Enduring Freedom en speelt zich af in kamp Keating. De militairen die hier gestationeerd waren hadden als opdracht om samen met de lokale bevolking ontwikkelingsprojecten op te zetten. In de praktijk kwam daar weinig van terecht.

Waargebeurd verhaal

De ligging van het kamp was nogal ongunstig. Keating lag in een vallei omringd door een steile bergen. Hierdoor hadden Talibanstrijders een enorm voordeel (de welbekende high ground) en werd het kamp regelmatig beschoten. Hier viel weinig eer te behalen en dus werd besloten om het kamp te sluiten. Helaas was de Taliban hiervan op de hoogte en besloot een massale aanval. Door het terrein waren ze in het voordeel en was dit hun kans om Amerika hard te raken. Dit leidde uiteindelijk tot een bloederig gevecht tussen ongeveer 400 opstandelingen tegen slechts 53 Amerikaanse soldaten.

The Outpost Netflix review 2
Scene uit The Outpost. (Afbeelding: Screen Media Films)

Een indrukwekkend verhaal met een explosieve apotheose. Helaas struikelt The Outpost onderweg naar het grote gevecht over bekende problemen. Ook in deze film blijkt nog maar weer eens hoe moeilijk het is om een goede oorlogsfilm te maken. De persoonlijkheid en de relatie tussen soldaten is van groot belang. Als deze karakters je weten te grijpen, ben je automatisch veel meer betrokken wanneer de actie losbarst.

Moeizaam begin

The Outpost slaagt daar niet helemaal in. Het eerste uur van de film wordt geprobeerd om de verschillende soldaten aan je voor te stellen. Dat zijn er veel en omdat ze vaak dezelfde outfit dragen, is het lastig om ze uit elkaar te houden. Daarnaast wil de film graag trouw blijven aan het boek. Hierdoor moet er tussendoor ook tijd vrijgemaakt worden voor bepaalde gebeurtenissen. Begrijpelijk, maar als kijker leer je hierdoor te weinig van de soldaten.

Er is dan ook niet echt een oplossing voor dit probleem. De film is deels een hommage aan de helden die ten strijde trokken, dus je kunt moeilijk bepaalde karakter naar de achtergrond drukken. The Outpost heeft de ambitie om iedere held goed neer te zetten, maar dat is ondanks goed acteerwerk toch te ambitieus. Daarvoor heb je, zoals Band of Brothers bewezen heeft, meer tijd voor nodig.

Een groot deel van de film mist hierdoor spanning of een duidelijk opbouw naar de climax. Zonde, maar dit wordt uiteindelijk meer dan gecompenseerd in de tweede helft. Ongeveer halverwege de film begint the Battle of Kamdesh en verandert The Outpost in een geweldige actiefilm. Het (in de film) bijna een uur durende gevecht is van een ongekend hoog niveau.

The Outpost blijkt toch oorlogsfilm van hoog niveau

De actie is rauw, chaotisch en op indrukwekkende wijze in beeld gebracht. De camera zit altijd bovenop de actie waardoor je het gevoel krijgt dat je zelf middenin de chaotische actie zit. Hierdoor komen opeens ook de karakters veel beter tot hun recht. In de hitte van de strijd worden hun persoonlijkheden pas echt zichtbaar. Iets wat in het eerste uur niet gebeurde, lukt opeens in enkele minuten.

Vooral Caleb Landry Jones die Ty Carter speelt, laat zich zien. Qua acteerprestaties springt hij er in het tweede deel van de film echt bovenuit. Vanaf het moment dat de Talibanstrijders de berg afkomen, is hij de man die je meesleurt in dit bloedige gevecht. Hij laat zien hoe een soldaat bijna kan breken en tegelijkertijd toch boven zichzelf uit weet te stijgen. Dit is een acteerprestatie die eer doet aan de mannen die deze hel daadwerkelijk hebben meegemaakt.

The Outpost Netflix
The Outpost. (Afbeelding: Screen Media Films)

Zo is The Outpost, ondanks een moeizaam begin, een ijzersterke weergave van The Battle of Kamdesh. Vooral omdat in de aftiteling de gevallen soldaten voorbij komen en de overlevenden vertellen over deze bloederige dag. Door de echte helden aan het woord te laten, gaat het opeens echt leven. Misschien hadden de makers dit eerder in de film moeten doen (zoals in Band of Brothers).

The Outpost is aanwinst voor Netflix

Zo valt The Outpost net als zoveel andere oorlogsfilms in een bekende valkuil, maar weet daar vervolgens wel sterker uit te komen. Hierdoor is het uiteindelijk toch een geslaagde ode en een ijzersterke oorlogsfilm geworden. We kunnen dan ook niet anders stellen dat The Outpost een absolute aanwinst is voor Netflix.

The Outpost

Netflix

7.5 Score

Pluspunten

  • Rauwe en realistische actie
  • Indrukwekkend verhaal
  • Het acteerwerk van Caleb Landry Jones

Minpunten

  • Komt moeilijk op gang
  • Wil te veel in te weinig tijd

Hoewel The Outpost wat moeilijk op gang komt, is het een absolute aanwinst voor Netflix. De film wil soms te veel en dreigt in het eerste deel te verdrinken in ambities. Gelukkig herpakt The Outpost zichzelf uitstekend op het moment dat de actie losbarst. Wat overblijft is een ijzersterke oorlogsfilm en een geslaagde ode aan de helden die opstonden. (Maar er had meer ingezeten.)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.