Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 10 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

4 uren per nacht verleden tijd: zo denkt Elon Musk nu over slaap

Lang stond Elon Musk bekend als de man die 120 uur per week werkte en maar 4 uren slaap per nacht pakte. Maar vorige maand was de ondernemer te gast in The Joe Rogan Experience podcast, waar hij vertelde dat hij tegenwoordig meer slaapt.

Elon Musk zag slaap eerst niet als zijn prioriteit. En tja, ergens snappen we het ook wel. De beste man moet niet alleen Tesla, maar ook The Boring Company, SpaceX én Neuralink runnen. Hij heeft dus genoeg te doen. En we hebben geleerd dat als je maar hard genoeg werkt, het succes vanzelf wel komt. Ook als dat betekent dat je kostbare uren slaap in moet leveren. Toch?

We leven in een samenleving waar dit de standaard is. We horen succesverhalen van ondernemers die amper slapen, maar bejubelen nooit de mensen die genoeg slaap pakken en voor hun gezondheid kiezen. En eerlijk is eerlijk: zelf doen we het ook. We verkiezen nog één aflevering op Netflix boven onze slaap.

Weinig slaap is gevaarlijk

Gelukkig gaan we de afgelopen jaren steeds meer inzien hoe belangrijk slaap is en hoe gevaarlijk slaaptekort kan zijn. “Hoe korter je slaapt, des te korter je leven is”, aldus slaapexpert en neurowetenschapper Matthew Walker in 2018 tegen Business Insider. Dat is niet overdreven: zijn onderzoek laat zien dat slaapgebrek schadelijk is voor de gezondheid en kan resulteren in allerlei ernstige aandoeningen, van Alzheimer tot beroertes. Dat is waarom Elon Musk’s uitspraak bij The Joe Rogan Experience waardevol is.

Elon Musk was lang ‘the poster boy’ van de cultuur die we hierboven bespraken, omdat hij naar eigen zeggen niet meer dan 4 uren slaap per nacht pakte. Tesla-werknemers vertelden dat ze hun baas regelmatig onder zijn bureau zagen slapen. Later vertelde hij aan The New York Times dat hij soms voor vier dagen niet buiten kwam, omdat hij werkte én af en toe een paar uurtjes slaap pakte op kantoor.

De productiviteit van Elon Musk

Dat is nu anders: Elon Musk was vorige maand te gast in The Joe Rogan Experience podcast en vertelde dat hij tegenwoordig meer slaap pakt. Oké, hij heeft nog steeds vaak meetings tot middernacht. Toch pakt hij tegenwoordig 2 uren slaap meer per nacht. 6 uren in totaal, dus. “Ik heb geprobeerd om minder te slapen, maar mijn productiviteit kelderde daardoor”, vertelt hij over de verandering. Voor hem is 6 uren slaap per nacht the sweet spot.

Voor jou is het waarschijnlijk ook waardevol om te experimenteren met hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt. Je weet niet wat een uurtje extra slaap per nacht met je doet, totdat je het probeert.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.