Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 22 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Elon Musk moet nú de stekker uit de Tesla Cybertruck trekken’

Het productieproces van de Tesla Cybertruck is pas net gestart. Maar financieel analist Phillipe Houchois van zakenbank Jefferies roept Elon Musk nu al op de stekker eruit te trekken.

Er is de laatste tijd veel te doen om de Tesla Cybertruck. Zo werd de elektrische pick-up recent in het matzwart gespot met een topman achter het stuur, wat leidde tot veel kritiek op de ogenschijnlijk matige bouwkwaliteit.

Felle kritiek op de Tesla Cybertruck

Daar bleef het niet bij. Kortgeleden werd namelijk ook bekend dat CEO Elon Musk Tesla-klanten een wurgcontract onder de neus schuift bij aankoop van de elektrische auto.

En nu is het dus een Jefferies-analist die meent dat het beter zou zijn als Musk de stekker eruit trekt. Dat zou tamelijk zuur zijn voor de eerste klanten die tijdens het delivery event op 30 november na jaren wachten eindelijk hun elektrische pick-up in ontvangst zouden mogen nemen.

Koersverloop

Dit ongevraagde advies aan Elon Musk zou de koers van Tesla ten goede komen, zo meent Phillipe Houchois. Vergeet echter niet dat de koers sinds begin dit jaar al met ruim 118 procent is gestegen. In de afgelopen vijf jaar is de koers zelf met 1.000 procent geklommen. Tegelijkertijd zijn de aandelen met ruim 42 procent gedaald sinds de all-time high van twee jaar geleden.

Zoveel jaar minimumloon heb je nodig om miljardair te worden

Op dit moment worden aandelen in Tesla voor zo’n 235 dollar verhandeld. Houchois heeft zijn koersdoel gezet op 210 dollar en voorziet daarmee dus een daling. “2024 is nu al een verspild jaar wat groei betreft”, schreef de analist.

Tesla Cybertruck volgens Elon Musk geen cash cow

Hoewel de Tesla-topman eerder al bekende dat de excentrieke pick-up geen cash cow zal worden, is de kans klein dat hij nu nog met de elektrische pick-up stopt. Dit zou Tesla-aanbidders, zoals we de liefhebbers van het merk het beste kunnen omschrijven, ongetwijfeld in het verkeerde keelgat schieten.

Tesla Cybertruck specs specificaties gelekt Elon Musk
(Afbeelding: Tesla)

Fanaten van het EV-merk waren dan ook not amused door de cijferanalyse van Houchois. Waar de één de analist voor clown uitmaakt, schrijft de ander sarcastisch: “Laten we de meest opwindende auto ooit annuleren, terwijl net al het werk gedaan is om hem klaar te maken voor de marktlancering. Geweldig idee.”

Stevigere concurrentie voor Elon Musk

Dat neemt niet weg dat er ook een kern van waarheid in de onderbouwing van de Jefferies-analist te lezen is. Zo schrijft hij: “Tesla lijkt vast te zitten in een traag spoor en kan niet profiteren van de vertragingen van andere fabrikanten. Tegelijkertijd komen traditionele Europese autofabrikanten volgend jaar met spotgoedkope EV’s en weten Chinese merken de productietijd te verkorten.”

Van Tesla kennen we inderdaad nog geen zeer betaalbare elektrische auto’s, zoals we inmiddels wel van Renault en Citroën kennen. Denkstof voor de Tesla-CEO, zo lijkt het.

Tesla Cybertruck-specs gelekt: 7 concurrenten langs de meetlat

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.