Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 21 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk heeft goed nieuws voor mensen zonder Tesla

Het is voor sommige kopers van een elektrische auto de doorslaggevende factor als ze een nieuwe of tweedehands EV kiezen: het laadnetwerk. Tesla spant hiermee de kroon, maar Elon Musk heeft nu ook goed nieuws voor mensen buiten zijn klantenkring.

Tesla-CEO Elon Musk laat tegenover CNBC weten dat dit vanaf dit jaar laadpalen van Tesla worden opengesteld voor andere elektrische auto’s. Hiermee helpt Tesla de concurrentie met een minder groot laadnetwerk, maar waarom doet de EV-fabrikant dit?

Elon Musk heet elke elektrische auto welkom bij Tesla

Wereldwijd heeft het bedrijf meer dan 20.000 Superchargers en meer dan 2.500 locaties, waarvan 34 stations in Nederland. Nog eens 14 extra laadstations staan op de planning voor Nederland. Door deze punten open te stellen voor andere elektrische auto’s wordt Tesla eenzelfde soort bedrijf als Fastned, Allego en Ionity en krijgt het er een nieuwe inkomstenbron bij. Uiteindelijk moeten in alle landen alle elektrische auto’s bij alle oplaadpunten welkom zijn.

Nederlandse elektrische auto stoot Tesla van actieradius-troon

In Europa zal de uitrol van dit plan een stuk makkelijker gaan dan in de Verenigde Staten. De Europese Superchargers hebben een CSS-stekker, die je ook op andere elektrische auto’s kan gebruiken. In Amerika heeft Tesla een eigen unieke stekker en moeten laadpalen aangepast worden of moet er een adapter komen.

Sneller laden aan Superchargers

Tesla is al bezig met het aanpassen van de laadsnelheden van de Superchargers. De oplaadpunten kunnen op dit moment tot 250 kW laden en dit moet binnenkort 300 kW worden. Voordat de Model S Plaid en de Cybertruck de weg op gaan, wil Elon Musk de laadsnelheid naar 350 kW opkrikken. Fastned, Allega en Ionity bieden nu al laadsnelheden tot 350 kW.

Of Elon Musk zich met deze keuze in de vingers gaat snijden? De tijd zal het leren, maar hier is ongetwijfeld over nagedacht. Voor de (toekomstige) EV-rijder is het Tesla-nieuws in ieder geval een welkome verrassing.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.