Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 14 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze revolutionaire elektrische auto laadt in 6 minuten volledig op

Verandering is moeilijk. Dat blijkt wel uit de weerstand die elektrisch rijden soms nog ervaart. Accuspecialist Nyobolt veegt nu een van de laatste argumenten van EV-sceptici van tafel met een elektrische auto die in 6 minuten volledig kan opladen.

Lange tijd was een beperkte actieradius een sterk meewegende factor voor autokopers om nog even af te zien van een EV. Maar nu meer merken de windtunnel opzoeken bij het ontwikkelen van hun EV’s en batterijefficiëntie verbetert, is de actieradius voor velen niet langer een probleem. De grootste angst van EV-rijders is het overbelaste energienetwerk, maar ook daarvoor is een oplossing bedacht die je zelfs geld kan besparen.

Elektrische auto opladen in 6 minuten

Dan blijft er voor velen enkel nog het punt van de lange laadtijd over. Althans, als je een half uurtje lang vindt. Veel elektrische auto’s laden vandaag de dag binnen 30 minuten van 10 naar 80 procent. Mocht dat echt een drempel voor je zijn, dan is het bedrijf Nyobolt er om die plat te walsen. Het bedrijf zegt een accu te hebben ontwikkeld die in slechts 6 minuten volledig kan opladen. Dat doet niet onder voor een reguliere tankbeurt.

nyobolt EV elektrische auto snelladen laden
(Afbeelding: Nyobolt)

Omdat een nieuw type accu van zichzelf niet veel sjeu heeft, is om de accu heen een elektrische sportwagen ontwikkeld. Dat plannetje werkte, want kijk eens naar jezelf. Je zit nu toch ineens over deze nieuwe batterij te lezen. Terecht hoor, want de auto eromheen is ook reuze interessant. Qua design lijkt het op een liefdesbaby tussen een Lotus Elise van eind jaren 90 en een Autozam AZ-1, een kleine Japanse Kei-car. Niet vreemd, want de ontwerper is Julian Thomson, de man achter de eerste Lotus Elise.

Nyobolt heeft kleine accu

De concept car is voorzien van een 35 kWh-accu. Niet bijster groot, wat de laadtijd ten goede komt. Maar ondanks de vrij kleine accu is de snelle laadtijd indrukwekkend. Eenmaal volgeladen zou de elektrische auto een bereik hebben van zo’n 250 kilometer, wat ook niet extreem veel is. Daar gaat het in dit geval echter niet om. Deze concept car is bedoeld om de verbeterde batterijtechniek tentoon te stellen. Het merk zegt bovendien dat de techniek ook toe te passen is in grotere accu’s.

De goedkoopste elektrische auto ter wereld en wat je ervoor krijgt

Over het algemeen wordt afgeraden je elektrische auto vaak aan de snellader te hangen. Dit is heel belastend voor je accu en kan zelfs de levensduur ervan inkorten. Nyobolt heeft zijn nieuwe batterij uitvoerig getest met meer dan 2.000 laadcycli en claimt dat de accu daar amper op achteruit ging.

1.000 kW-snellader nodig

We zijn heel benieuwd of deze technologie opgepakt gaat worden door andere fabrikanten en autobouwers. Het zou de drempel om een elektrische auto te kopen flink verlagen. Op dit moment heb je er echter nog vrij weinig aan, simpelweg omdat er nog geen snelladers zijn die zoveel energie kunnen leveren. De sterkste DC-laadpaal van Fastned kan tot 400 kW snelladen, terwijl een lader met 1.000 kW-lader nodig zou zijn om de elektrische auto van Nyobolt binnen 6 minuten op te laden. Nog even geduld dus.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.