Stijn Kuster
Stijn Kuster Crypto 12 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Hier is de eerste elektrische auto die Bitcoin kan minen

Daymak, een Canadese autofabrikant, heeft met de Spiritus de eerste elektrische auto onthuld die Bitcoin kan minen. Ook crypto’s als Ethereum, Cardano en Dogecoin kunnen gedolven worden in deze rijdende ‘mining machine’.

Het minen van cryptocurrencies is een ingewikkeld proces, waarbij transacties worden geverifieerd. Het verifiëren van deze transacties kost veel energie. Omdat dit ten koste zou gaan van de actieradius van het voertuig, delft de auto alleen als hij geparkeerd staat en is ingeplugd. De elektrische auto beschikt ook over een zonnepaneel op het dak, om alle niet-mechanische systemen van stroom te voorzien. Genoeg energie om crypto’s als Bitcoin te minen levert dit zonnepaneel niet echter op.

Bitcoin en andere crypto’s minen tijdens het opladen

De elektrische auto heeft techniek aan boord die voor meer gebruikt kan worden dan alleen crypto’s minen. De gewonnen coins worden opgeslagen in een gekoppelde wallet. Via deze wallet kan de auto automatisch je bestelling in de drive thru of je parkeergeld betalen met de door jouw gekozen crypto. De auto is tevens te koop met Dogecoin, Ethereum, Bitcoin en Cardano. In de onderstaande video wordt de Daymak Spiritus onthuld en uitgelegd.

Daymak Spiritus, minen, cyrpto, elektrische auto, Bitcoin, Cardano, Ethereum, Dogecoin
(Afbeelding: Daymak)

Naast het minen van Bitcoin en andere crypto-valuta heeft de elektrische auto ook een opvallend design, te weten dat het een driewieler is. De Daymak Spiritus slechts plek voor twee personen en heeft een maximumsnelheid van 209 kilometer per uur. Van 0 naar 96 kilometer per uur (60 mijl per uur) sprint het wagentje in 6,9 seconden.

Nu al miljoenen voor de elektrische auto van Daymak

Daymak zegt al meer dan 300 miljoen euro aan pre-orders te hebben ontvangen. Dit terwijl er flink wat haken en ogen zitten aan het plan. Energieverbruik van het minen van bijvoorbeeld Bitcoin en verbondenheid met internet kunnen een probleem worden, evenals chips die verouderen.

Daymak wil de elektrische auto die Bitcoin kan minen in 2023 op de markt brengen. Het instapmodel van de Spiritus gaat volgens verschillende bronnen 19.995 dollar (16.398 euro) kosten. Meer informatie vind je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.