Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 12 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

CEO biedt nieuw personeel bonus om te vertrekken: dit is waarom

Wat zou jij doen als je na twee weken bij een nieuwe baan de volgende keuze voorgeschoteld krijgt: 5.000 dollar (zo’n 4.400 euro) of vertrekken? Het is precies de – ietwat vreemde – keuze die nieuwe werknemers van het Amerikaanse softwarebedrijf Trainual moeten maken. Toch heeft CEO Chris Ronzio een goede reden voor dit beleid.

Terug naar jouw keuze; waarschijnlijk hangt je antwoord af van het bedrijf of het werk, toch? Volgens de CEO helpt het beleid hem dan ook alleen de intrinsiek geïnteresseerde werknemers behouden. En daar zit wat in.

Trainual biedt vertrekbonus aan nieuw personeel

De arbeidsmarkt is enorm veranderd. Waar de oudere generatie het liefst zo lang mogelijk bij dezelfde werkgever blijft, kan de nieuwe generatie zich niet voorstellen dat ze dertig jaar bij hetzelfde bedrijf blijven hangen. Millennials staan bekend om het jobhoppen: het komt voor dat mensen na een half jaar alweer op zoek gaan naar een volgende uitdaging.

Bedrijven die talent willen vasthouden en niet constant bezig willen zijn met het aannemen van nieuw personeel, zijn niet altijd blij met deze ontwikkeling. Chris Ronzio, de CEO van Trainual, denkt hiervoor de oplossing te hebben. Aan Insider vertelt hij dat hij nieuw personeel betaalt om ontslag te nemen.

Dat lees je goed: sinds mei 2020 heeft het bedrijf het beleid om nieuwe werknemers na twee weken 2.500 dollar aan te bieden als ze willen stoppen. Het idee hierachter is dat je zo alleen werknemers behoudt die echt bij het bedrijf willen werken. Als je twijfelt, zou je immers het geld aannemen. Zeg je nee tegen het geld? Dan ben je enthousiast over het werk en geïnvesteerd in het bedrijf.

Het idee ontstond toen een software-engineer na vijf dagen training aanklopte dat het toch niet de juiste match was, vertelt hij aan FOX. Dat zette Ronzio aan het denken. Hoeveel mensen zouden er zijn die ook hun twijfels hebben, maar daar niets over zeggen?

Dit zijn de mensen die waarschijnlijk over drie tot zes maanden vertrekken als ze een nieuwe baan hebben gevonden. Een periode waarin Trainual veel meer heeft geïnvesteerd in de werknemers. Ronzio heeft daarom voor een ‘proefperiode’ van twee weken gekozen. Werknemers hebben dan een beetje feeling met het werk, maar het bedrijf heeft nog niet veel geïnvesteerd in het nieuwe personeel.

Niemand heeft geld aangenomen

Sinds het beleid is ingevoerd heeft de CEO 38 mensen aangenomen en geen van deze werknemers heeft het geld aangenomen. En dat terwijl het bedrag tegenwoordig opgehoogd is naar 5.000 dollar (zo’n 4.400 euro).

Ronzio is enthousiast over het beleid. “Het vormt de basis voor een geweldige werkrelatie”, zegt hij. “Het is enorm krachtig als ze het geld afwijzen en zichzelf volledig inzetten voor het bedrijf.” Dat niet alleen: het helpt het wervingsteam ook betere keuzes te maken bij het aannemen van mensen. Er zijn nu natuurlijk kosten verbonden voor het bedrijf als ze het bij het verkeerde eind hebben.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.