Sander van den Berg
Sander van den Berg Stijl 17 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn momenteel de 10 duurste ‘deadstock’ sneakers

We besteden er bij Manners wekelijks veel aandacht aan: sneakers. Logisch ook, want eerlijkheid boven alles en we kunnen niets anders zeggen dan dat ze het allerlekkerste lopen en het tofste eruit zien. Het past – wanneer goed uitgedacht – onder vrijwel elke outfit. Dat weten niet alleen wij, nee de hele wereld is behoorlijk sneaker verslaafd.

Niet dat het nodig is, maar toch even wat cijfers om deze uitspraak wat extra krachtig te maken. Alleen al in Amerika gaat er in de markt voor deadstock sneakers ruim één miljard om. Deadstock? Bij deadstock sneakers maakt het niet uit of ze oud of nieuw zijn, ze zijn in ieder geval ongedragen. Kijk maar eens eBay; je kan daar verdrinken in deze term.

De markt in het ‘flippen’ van sneakers is dus echt enorm groot. Simpel gezegd komt het hier op neer; je probeert een knetter populaire sneaker te kopen en wanneer dit lukt (iets wat lang niet altijd zeker is, vandaar ook het flippen), verkoop je de sneaker voor een prijs waar de markt op uitkomt.

De duurste sneakers

Met dat in gedachten hebben de mannen van Highsnobiety  de krachten gebundeld met de sneakerhead-gegevenswizards bij StockX. Ze hebben een gedetailleerd overzicht gecreëerd van de meest waardevolle schoenen die op de doorverkoopmarkt zijn verschenen. Plus, de meest waardevolle sneakers die het meeste geld hebben opgeleverd in het algemeen.

Dit is het overzicht voor 2018 Q2 (dat is 1 april tot 30 juni) met gegevens op basis van verkoopactiviteiten op StockX.

sneakers-most-expensive-resold-2018-q2

De duurste sneaker van 2018 Q2 was by far was de collab tussen Pharrell Williams en adidas Originals: de gouden uitvoering van de China-editie NMD Hu. Het gerucht gaat dat de oplage beperkt was tot driehonderd paar en alleen beschikbaar werd gesteld aan vrienden en familie van Williams en adidas. Doorverkoopprijs: bijna $ 8000.

Op de derde en vierde plaats (en zesde en zevende) vinden we Versace’s Chain Reaction sneaker, ontworpen door Salehe Bembury. Met retailprijzen vanaf $ 995 is die sneaker wel voor een hogere doorverkoopprijs verkocht, maar niet zo drastisch. De gevlekte colorway werd voor gemiddeld $ 1.517 doorverkocht, terwijl de rode editie gemiddeld $ 1.375 ophaalde.

High-fashion sneakers verkopen meestal niet exponentieel meer dan hun verkoopprijs, omdat de sneakers nu eenmaal al behoorlijk duur zijn. In eerste instantie waren ze ook ook al niet echt beschikbaar voor de gemiddelde sneaker fan. Hetzelfde geldt voor het tweetal Balenciaga’s in de lijst. Hé, daar hebben we de dad sneaker weer.

Berekend op marktaandeel

most-expensive-sneakers

Waar bij de meest dure sneakers Nike maar één keer voorbij kwam, is dat in deze lijst anders. Acht sneakers van de Amerikaanse grootmacht zijn te vinden in deze lijst. De sneaker die het vaakst over de kop is gegaan was Virgil Abloh’s op de University of North Carolina geïnspireerde Air Jordan I. Goed voor meer dan een kwart van alle sneakers die vallen onder de ‘tien best verkochte’ afgelopen kwartaal.

Op de tweede plaats vinden we de asymmetrische “Homage” Jordan Is, die dertien procent marktaandeel veilig stelde. Gevolgd door nog een andere Jordan (Travis Scott’s langverwachte “Cactus Jack” IV’s) met twaald procent. Jordans bezet ook de vierde, vijfde, zesde en negende plek op de lijst, waaruit wel blijkt hoeveel van de wederverkoopmarkt momenteel wordt gedomineerd door Jordans.

Zelf ook toe aan vers paar sneakers aan de voet? Check dan zeker even deze nieuwe rakkers.

Highsnobiety

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.