Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 1 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit verdiende Lamborghini per auto en land in eerste helft 2023

Lamborghini heeft momenteel slechts twee modellen in zijn gamma en toch braken de Italianen in de eerste helft van 2023 de nodige verkooprecords. Dit verdient de Italiaanse autobouwer per auto en land.

Toen de Lamborghini Huracán op de markt kwam, werd dit al gauw de populairste auto ooit van het merk. Dat veranderde toen het supercarmerk opeens besloot ook SUV’s te gaan bouwen. Het is deze Lamborghini Urus die nu niet aan te slepen is. Sterker nog, beide auto’s zijn uitverkocht.

Lamborghini Revuelto in aantocht

Verwacht wordt dat de twee modellen in de tweede helft van 2024 uit productie gaan, zoals dat eerder gebeurde bij de Aventador. De opvolger daarvan, de Revuelto, is al aan het publiek getoond, maar laat nog even op zich wachten. Lamborghini heeft wel laten weten dat ook het al genoeg Revuelto-bestellingen heeft om de komende twee jaar te vullen.

Het verkoopsucces in de eerste helft van dit jaar komt dus allemaal van de Urus en de Huracán. Die modellen zorgden voor een totale omzet in de eerste jaarhelft van 1,42 miljard euro. Het operationeel resultaat kwam uit op 456 miljoen euro ten opzichte van 425 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Winstgevendheid verbeterd

Het operationeel resultaat is een winstcijfer, dat eigenlijk beter weergeeft hoe het er bedrijfsmatig voorstaat dan de nettowinst. Boekhoudkundige meevallers of incidentele tegenvallers worden bij het operationeel resultaat namelijk niet meegenomen en dit geeft dus een eerlijker beeld. Een rooskleurig beeld in dit geval, want het operationeel ging harder omhoog dan de omzet, wat duidt op de grotere marges en dus een verbeterde winstgevendheid.

Omgerekend 85.400 euro per auto

De 5.341 verkochte Lamborghini’s in de eerste zes maanden van dit jaar zijn verantwoordelijk voor die goede winstcijfers. Delen we het operationeel resultaat door het aantal verkochte auto’s, dan komen we grofweg uit op 85.400 euro per auto. Dat tikt lekker aan.

Grootste Lamborghini-liefde niet in Italië

Vooral in de Verenigde Staten is het merk razendpopulair. Dat is het land waar de meeste Lamborghini’s verkocht worden. In de eerste helft van 2023 waren dat er 1.625. Verder gingen de peperdure auto’s ook in het Verenigd Koninkrijk (514), Duitsland (511), China, Hongkong en Macau (450), Japan (280) en Italië (270) als warme broodjes over de toonbank.

Dit kost een nieuw ventieldopje voor een Lamborghini Urus

Als we deze verkoopcijfers delen door het aantal inwoners, dan blijkt het Verenigd Koninkrijk de plek waar relatief gezien de meeste Lamborghini’s worden verkocht, op de voet gevolgd door Duitsland. Bij onze oosterburen is één Lamborghini per 162.000 inwoners verkocht en in het Verenigd Koninkrijk zelfs één per 132.000 inwoners.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.