Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 31 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit wist je nog niet over de gloednieuwe Lamborghini Revuelto

Twaalf jaar lang was de Laborghini Aventador het vlaggenschip van de Italiaanse sportwagenfabrikant. De Aventador gaat met pensioen en dus introduceert Lamborghini zijn extreem sterke opvolger: de Lamborghini Revuelto.

De hagelnieuwe Lamborghini kent een aantal eigenaardigheden. Hoewel achterin de supercar nog altijd een gigantische V12 ligt, heeft de Revuelto nog een troef achter de hand. Sterker nog, drie troeven. De atmosferische twaalfcilinder wordt namelijk ondersteund door drie elektromotoren.

1.015 pk in de Lamborghini Revuelto

Daarmee is de Lamborghini een hybride. De elektromotoren, die elk 150 pk produceren, stuwen het gecombineerd vermogen tot een angstaanjagende 1.015 pk. Lamborghini zal in zijn vuistje lachen, want dat zijn er vijftien meer dan de SF90, het concurrerende model van aartsrivaal Ferrari.

Lamborghini Revuelto
De 6,5-liter V12. (Afbeelding: Lamborghini)

Het zal Ferrari overigens weinig deren. Pk’s zijn leuk, maar het draait natuurlijk ook om het gewicht. De pk-gewichtsverhouding van de Ferrari is duidelijk beter. De nieuwe Lamborghini Revuelto is namelijk een dikkertje met zijn 1.772 kilogram. Behoorlijk wat voor een sportwagen en ruim 200 kilogram meer dan de Ferrari.

Voorwielaangedreven Lamborghini

De drie elektromotoren zorgen voor nog een unicum bij Lamborghini. Op lage snelheid kan de auto namelijk volledig elektrisch rijden. Daarvoor gebruikt de Revuelto de twee elektromotoren op de vooras, waardoor de supercar op dat moment enkel voorwielaangedreven is. Zodra je het gaspedaal iets te diep intrapt, komen de derde elektromotor én de 6.5-liter V12 weer tot leven.

Lamborghini Revuelto
(Afbeelding: Lamborghini)

Die V12 is overigens heel indrukwekkend. Zo tik je de redline pas aan bij 9.500 toeren. Daarmee zal de schreeuwende twaalfcilinder klinken als een old school Formule 1-auto. Met zijn 1.015 pk, die de supercar alleen levert in zijn meest agressieve rijmodus, sprint Lamborghini Revuelto in slechts 2,5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur.

Wat betekent Revuelto?

Wat misschien niet iedereen weet, is de betekenis van de naam Revuelto. Lamborghini, dat door velen compleet verkeerd wordt uitgesproken, vernoemt zijn modellen meestal naar bekende vechtstieren. Denk aan de Miura, Gallardo, Murcielago, Reventon en Aventador.

Bij de Revuelto is dat niet anders, al heeft de naam een dubbele betekenis. Google je de naam Revuelto, dan krijg je niet alleen een losgeslagen stier, maar ook een bordje Spaanse roerei voorgeschoteld. In het Spaans betekent revuelto namelijk ‘gemengd’. En voor het eerst in de geschiedenis van Lamborghini, is de befaamde V12 ‘gemengd’ met elektrische krachtbronnen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.