Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Eerste reacties op ‘briljante’ Ahsoka: ‘Star Wars-droom die uitkomt’

De eerste reacties op de langverwachte Star Wars-serie Ahsoka zijn binnen. Heeft Disney+ na Andor een nieuwe parel in handen?

Aankomende dinsdag (22 augustus) gaat Ahsoka van start. Een gloednieuwe Star Wars-serie over één van de meest geliefde personages uit de lore van de franchise: Ahsoka, de padawan van Anakin Skywalker.

Ahsoka terug op Disney+

Na animatieseries, boeken en een grote rol in The Mandalorian krijgt het door Rosario Dawson gespeelde personage nu dus ook haar eigen Disney+ Original. Dat is topnieuws voor de fans, zeker nadat Anakin opdook in trailers. Eindelijk die bijzondere band, die we voor het eerst zagen in The Clone Wars, vertolkt in volle live-action glorie.

Maar ja, juich niet te vroeg. Diezelfde diehard Star Wars-fans weten dat het track record van live-action Star Wars-series niet al te best is. Ja, Andor was fantastisch, maar die show viel juist op doordat het contrast met bijvoorbeeld The Book of Boba Fett zo enorm was. Ook het derde seizoen van The Mandalorian was niet van dat kaliber.

Megadebuut Star Wars-schurk

Bovendien is Ahsoka niet zomaar een spin-off of losstaande show. Niemand minder dan Thrawn maakt zijn live-action debuut in de Disney+ Original. Na Darth Vader de bekendste Star Wars-schurk, een ontzettend geliefd personage uit de ijzersterke boeken van Timothy Zahn, die stiekem beter zijn dan de ‘echte’ films.

Ook speelde Thrawn een grote rol in de Rebels-animatieserie. De potentie is dus enorm, wat fans na het matige derde seizoen van The Mandalorian des te zenuwachtiger maakt. Kan Dave Filoni ook in live-action ‘zijn’ Ahsoka indruk laten maken?

Eerste reacties van journalisten

Op die grote vraag kunnen we nu een voorzichtig antwoord formuleren. Een klein groepje journalisten en recensenten kreeg namelijk eind vorige week al de kans om de eerste twee afleveringen van Ahsoka te streamen.

Lang verhaal kort: ze zijn overwegend positief. Vooral de cinematic visuals, bioscoopwaardig, worden geprezen. Maar ook de live-action versie van Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo) krijgt veel complimenten, evenals de muziek.

Harry Potter-fan herschrijft alle boeken met een (dronken) twist

Star Wars Ahsoka Disney+
(Afbeelding: Lucasfilm)

Ook lijkt Filoni een andere valkuil omzeild te hebben: het laten aansluiten van Ahsoka op Rebels en The Clone Wars, zonder dat fans die die animatieseries nog nooit hebben gezien er niets meer van snappen. Een prestatie van formaat, want de lore van Star Wars kan behoorlijk complex zijn.

Slag om de arm

Afijn, hieronder hebben we de eerste reacties voor je op een rijtje gezet. Vergeet niet dat dit soort initiële takes over het algemeen een stuk positiever zijn dan de uiteindelijke recensies, dus houd vooral nog een slag om de arm. Het lijkt op zijn minst in ieder geval niet een grote teleurstelling te gaan worden!

Gelukkig kun je snel zelf een oordeel vellen: de eerste twee afleveringen van Ahsoka kun je vanaf 22 augustus op Disney+ streamen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.