Jelle van Es
Jelle van Es Formule 1 6 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

De F1 Dutch Grand Prix 2021 in 5 historische momenten

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat afgelopen weekend de F1 Dutch Grand Prix werd gehouden. Drie dagen lang kwamen Formule 1-fans naar Zandvoort, om daar te genieten van races en alles wat eromheen speelde.

Voor het eerst in 36 jaar tijd was er weer eens een Formule 1-race in Nederland. Dat Max Verstappen de Heineken-bokaal omhoog mocht houden, maakte het oranjefeest compleet. Ik zou er vreemd van opkijken als dit feestje zich de komende jaren niet herhaalt.

De F1 Dutch Grand Prix in 5 historische momenten

Ik bezocht het circuit woensdag voor een testrondje en was zondag bij de race. Er is al veel over verteld en geschreven. Dit zijn de nu al historische momenten die mij zullen bijblijven.

1. Op de fiets naar Zandvoort toe

Mijn avontuur begon in IJmuiden. Omdat het gebied rondom Zandvoort was afgesloten, was het zaak om of met het OV te komen of met de fiets. Ik koos voor de laatste optie, maar daarvoor moest je dan wel een parkeerplek reserveren om vanaf daar te gaan fietsen.

Aangezien ik uit Hoorn kom en de meeste parkeerplekken rondom Haarlem bezet waren, kwam ik in IJmuiden terecht. Niet de meest inspiratievolle locatie, maar de route naar het circuit was top. Lekker met een nazomerzon door de duinen rijden, terwijl onderweg alles met borden goed werd aangegeven. 20 kilometer was wel een flinke tocht, maar met een elektrische fiets was het goed te doen. En nadat ik mijn fiets in de aangegeven fietsenstalling had gezet, moest ik nog een paar kilometer wandelen richting de ingang.

2. Eén groot oranjefeest

Ook die wandeling was eigenlijk al een feest. Samen met vele fans in het oranje richting het circuit lopen, voelt lekker. Zeker na alle maanden waarin er niks mocht. Wel was het druk. Maar dan wel gezellig druk. Bij aankomst was het een beetje dringen en moesten de kaartjes getoond worden, maar vanaf het moment dat ik de fanzone instroomde, merkte ik de gezelligheid. Op de tribunes was dat niet anders.

Gezelligheid (Afbeelding: Jelle van Es / Manners)

Tijdens de races was het spektakel op de baan dat indruk maakte en tussen de race-actie door waren er verschillende muzikale momenten om blij van te worden. De organisatie hamerde erop dat we moesten blijven zitten, maar dat werd niet altijd even goed nageleefd. Zeker tijdens de F1-race stond iedereen bij elke keer op als Max voorbijreed. En dan die oranje rookwolken overal. Ja, dat mannetje brengt wat teweeg.

3. Davina Michelle en het volslied

Voordat de race begon, was er nog een ander hoogtepunt: het Wilhelmus. Laten we eerlijk zijn, we hebben niet echt een sprankelend volkslied. Toch doet het je wat als je het met duizenden tegelijkertijd meezingt.

Het was Davina Michelle die voor de race op haar eigen wijze het volkslied zong. Het was op de tribune even wennen, omdat er tussen de zinnen een grotere pauze zat. Hier was wat kritiek op, ik vond het juist extra mooi

4. Winst van Max Verstappen

De Dutch Grand Prix zal niet de boeken in gaan als de race met het meeste spektakel. Spannend was het wel. Lang had je het idee dat Lewis Hamilton uiteindelijk dichterbij zou komen, maar uiteindelijk wist Max Verstappen de winst redelijk probleemloos binnen te slepen.

De winnaar! (Afbeelding: Jelle van Es / Manners)
wereldkampioen, japan, max verstappen, f1 dutch grand prix, historische momenten
(Afbeelding: AFP) (Afbeelding: AFP)

En daarmee ontplofte het publiek andermaal en kwam er met veel vreugde een einde aan een perfecte dag. Toch wel lekker voor de geschiedenisboeken dat de eerste Formule 1-race in Nederland ook een Nederlandse winnaar heeft.

5. Heineken-bokaal van oude bierkratten en flesjes

Met deze historische winst kon Max Verstappen na de Dutch Grand Prix naar het podium om daar zijn trofee op te halen. En dat was een speciale. De trofee is gemaakt door de Zaandammer Piet Boon, die gebruik maakte van oude kratten en bierflesjes van hoofdsponsor Heineken.

De Piet Boon bokaal (Afbeelding: Piet Boon Studios)

Dat past goed bij het nieuwe ‘duurzame’ imago dat de Formule 1 wil uitstralen. Recycling is daarvan natuurlijk een van de symbolen. Over de CO2-uitstoot zullen we het maar even niet hebben. Bovenal is het biermerk natuurlijk Nederlandser dan Nederlands en maakte Piet Boon met zijn team gebruik van een traditionele wijze van glasblazen in Leerdam.

Tot volgend jaar Zandvoort, de F1 Dutch Grand Prix moet een blijvertje worden!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.