Jana Witteman
Jana Witteman Netflix 15 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

De enige tip uit Netflix-serie How To Get Rich om te onthouden

Vergeet de beperkingen van een budget: dit kun je leren van de Netflix-serie How To Get Rich. Want nee, ook met een kleine portemonnee heb je geen zin in alleen maar restricties. Daar heeft New York Times Bestseller-auteur Ramit Sethi een oplossing voor. Vrije uitgaven, zónder schuldgevoelens. Klaar voor?

Niet weer het zoveelste budgetplan waarbij je moet graven in het verleden. Met dit Conscious Spending Plan is het tijd om te kijken naar de toekomst. Geen uren tijd verspillen door al je uitgaven door te spitten, maar een duidelijk overzicht waarbinnen je ook nog rustig kunt ademhalen. En af en toe een impulsaankoop mag doen.

Dé tip in How To Get Rich: bewust besteden

Het plan bestaat uit vier categorieën, die zijn gekoppeld aan een percentage van je inkomsten. Geen eindeloze Excel-sheet, dus.  Om je een idee te geven van hoe zo’n plan eruit ziet, gaan we uit van een modaal inkomen van zo’n 40.000 euro bruto per jaar. In het plan wordt uitgegaan van een nettosalaris. We rekenen met een nettomaandsalaris van ongeveer 2600 euro.

1. Vaste lasten (50 – 60 procent)

Niet leuk, maar wel onvermijdelijk. De vaste lasten. Streef je naar een rijk bestaan? Dan is het goed om ongeveer de helft van je nettoloon te besteden aan de vaste lasten. Bij een modaal salaris kun je dan uitgaan van zo’n 1300 euro. Vergeet naast je huur en verzekeringen en de boodschappen niet ook je telefoon- en internetabonnement op te nemen in de vaste lasten.

2. Investeringen (10 procent)

Nog een bak geld waar je niet direct de voordelen van ondervindt, maar later zal je jezelf dankbaar zijn. Investeer zo’n 10 procent van je nettosalaris. Mocht je jouw vakantiegeld van dit jaar nog niet over de balk hebben gesmeten, dan is dat ook een mooie start om je investeringen mee te beginnen.

3. Spaargeld (5 – 10 procent)

Naast investeren is de traditionele spaarpot ook een belangrijke. Je wil natuurlijk wel een veilige buffer achter de hand hebben om onverwachte klappen op te vangen. Stel je Sethi de vraag ‘How To Get Rich?‘, dan is het zijn devies om zo’n 5 tot 10 procent van je netto-inkomen te sparen. In onze modaal-budgetplan gaan we uit van 10 procent spaargeld. Dat komt neer op zo’n 260 euro per maand.

4. Vrije uitgaven zonder schuldgevoelens (20 – 35 procent)

Dan de leukste en misschien wel de belangrijkste categorie. Namelijk je vrije uitgaven, die je zonder schuldgevoelens kunt besteden. Denk aan kleding, etentjes, uitjes: zo’n 20 tot 35 procent van je budget mag daaraan worden besteed. Waar veel mensen met een budgetplan voornamelijk kijken naar de hoognodige kosten, heb je al die kosten met dit plan gedekt in de andere drie categorieën.

Je bouwt een buffer op voor de toekomst, investeert en je vaste lasten zijn gedekt. Dan blijft er – in dit voorbeeld – nog 20 procent van je netto inkomen over om te besteden aan leuke dingen. Dan kun je rustig een kop koffie halen onderweg, zonder je hele budgetplan in de war te schoppen. Klinkt goed, toch?

Meer weten over slimme investeringen? Lees dan ons interview met Brand New Day-CEO Kalo Bagijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.