Stijn Kuster
Stijn Kuster Geld & Carrière 11 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Interview | Kalo Bagijn over de 5 simpele regels van beleggen

Millennials maken zich meer zorgen om hun pensioen dan alle andere leeftijdsgroepen. Uit onderzoek van Brand New Day, een bank waar je kunt beleggen, sparen en pensioen kunt opbouwen, blijkt dat dit geldt voor 35 procent van deze generatie.

Toch maakt een groot deel van deze groep een tegenstrijdige keuze als het om zekerstelling van vermogen gaat. Wat deze keuze is en hoe je jouw pensioen veiligstelt, legt Brand New Day-CEO Kalo Bagijn in alle rust aan ons uit.

De hypocrisie van millennials

“In ons onderzoek komt naar voren dat millennials zich aan de ene kant zorgen maken om hun pensioen, maar aan de andere kant investeren in producten waarvan het risico groot is. Zo belegt 16 procent van de millennials voornamelijk in crypto”, zegt hij. Dat millennials zich zorgen maken over hun pensioen is volgens Bagijn logisch. “Deze generatie is de groep die het meest heeft meegekregen van pensioenen die niet zeker zijn. Mensen zijn gekort of niet gecompenseerd voor inflatie”, aldus de CEO.

kalo bagijn, brand new day, ceo, beleggen, interview

Bagijn ziet crypto niet als een goede veiligstelling van je vermogen. “Wat ik zou kunnen bedenken, is dat men belegt in crypto’s in de hoop daar heel snel rijk mee te worden. Maar met producten waar je veel mee kan winnen, kun je ook veel verliezen.”

Succesvol beleggen volgens een simpel stappenplan

“Om echt succesvol te beleggen is er een simpel stappenplan te volgen. Dit stappenplan wordt gehanteerd door de beste belegger ter wereld Warren Buffet en is wetenschappelijk onderbouwd”, aldus de CEO van Brand New Day.

Stap 1: creëer een doel

“Dit kan een bepaald inkomen zijn, een boot die je wil kopen of de studie van je kinderen. Je moet in ieder geval weten naar welk kapitaal je wil toegroeien. Er zijn genoeg tools op internet waarmee je dit kunt berekenen.”

Als je jouw doel niet kan behalen volgens de tool, zijn er volgens de expert vier opties om alsnog succesvol te beleggen. Genoegen nemen met minder, meer opzij leggen, (niet altijd mogelijk), meer risico nemen (niet aanbevolen) en langer opzij zetten.

Stap 2: bepalen hoeveel geld je opzij legt en wanneer

Als jouw doel duidelijk is, kun je door naar stap 2. “Op basis van het doel kun je bepalen of je eenmalig, maandelijks of zowel eenmalig als maandelijks geld opzij zet.”

Stap 3: Bepalen waarin je belegt (spreiden)

Je weet nu hoeveel je wil beleggen en in welke stappen je dat gaat doen. “Beleg je in aandelen, dan moet je dit zo gespreid mogelijk doen, dus over de hele wereld. Hier zijn wereldindexfondsen voor. Deze beleggen in de allergrootste bedrijven over de hele wereld. Hoe breder je spreidt, des te minder risico je loopt en hoe dichter je in de buurt komt van het gemiddelde rendement dat aandelen op langere termijn halen: ongeveer 8 procent per jaar.”

Stap 4: koop tegen zo laag mogelijke kosten

“Elk procentje dat je te veel uitgeeft aan kosten heeft een enorme impact op je eindrendement. Betaal je te veel, dan wordt die 8 procent al gauw 7 procent.”

Stap 5: laat het staan

“Dit vindt men de moeilijkste stap. Op het moment dat aandelen omhoog gaan worden mensen enthousiast. Dan wil iedereen aandelen kopen. Als de koers hard naar beneden gaat, worden veel mensen negatief over hun aandelen en willen ze die verkopen. Als je hoog koopt en laag verkoopt kost dit uiteindelijk geld. Gemiddeld kost tussentijds verkopen beleggers 2,5 procent per jaar.”

Op korte termijn beleggen heeft nauwelijks zin

“Als je minder dan tien jaar je geld opzij zet, is het onverstandig om te gaan beleggen in aandelen”, benadrukt Bagijn. “Kijk je naar de rendementen over één jaar, dan gaat het in de meest positieve jaren 50 procent omhoog en in de meest negatieve jaren 40 procent omlaag. Beleg je langer, dan vernauw je deze ‘range’.”

“In periodes van 10 jaar zijn er nauwelijks periodes te vinden van een negatief rendement en bij 20 jaar zijn die er überhaupt niet. Hoe eerder je begint, des te minder geld je opzij hoeft te zetten om later een goed pensioen te hebben”, zegt hij.

Crypto prima, maar ken de risico’s

Een deel van het geld dat je opzij zet, kun je prima in crypto investeren. Maar volgens Bagijn zijn veel mensen zich niet bewust van de risico’s. “Als je de allerbeste beleggers in Amerika vraagt wat ze van crypto vinden, dan vindt de helft dat het toekomst en perspectief heeft. De andere helft vindt het niets, omdat er geen waarde achter zit. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Je moet bereid zijn dat risico met je geld te lopen. Als er toepassingen zijn die here to stay zijn, dan wordt het risico van crypto minder, bijvoorbeeld als we overal met Bitcoin kunnen betalen.”

Investeren of beleggen? 5 interessante opties voor je spaargeld

“Ik zeg niet dat je niets met crypto moet doen. Ik zeg ook niet dat je niet moet speculeren. Doe dit alleen met een klein deel van je vermogen: 1 tot maximaal 5 procent. Als het gaat om geld dat je later nodig hebt voor je pensioen, wees dan verstandig en volg deze vijf regels”, besluit Brand New Day Bagijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.