Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 6 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

4 effectieve cooling downs om je training mee af te sluiten

Begin jij jouw training al met een warming up? Goed zo, maar je kunt jouw training nog meer optimaliseren door een cooling down aan het eind toe te voegen. We leggen je uit waarom en delen vier simpele voorbeelden.

We snappen dat je na een sessie in de sportschool zo snel mogelijk naar huis wilt om op de bank te ploffen en daar vervolgens niet meer vanaf te komen, maar voor sommige sporters kan een cooling down het verschil maken. Je wilt immers niet op de bank zitten met een hartslag van 200, omdat jouw lichaam nog in de sport-stand staat.

Waarom een cooling down doen na een training?

Wanneer je na een intense sportsessie plotseling stopt met sporten, dan stroomt het bloed tijdelijk minder goed naar je hoofd. Dat komt doordat de spieren die je gebruikt tijdens het sporten ineens inactief worden, waardoor ze niet meer meehelpen met het actief pompen van jouw bloed.

Het resultaat: je kan duizelig worden en een licht gevoel in je hoofd krijgen. Met een rustige cooling down past je bloedsomloop zich een stuk geleidelijker aan, waardoor je dit voorkomt. Hiermee bereid je jezelf zowel lichamelijk als psychologisch voor op “iets anders doen” dan sporten.

Kan je ook spierpijn voorkomen door een cooling down? Nee, blijkt uit onderzoek. Maar baadt het niet, dan schaadt het niet: eventuele spierpijn wordt er in elk geval ook niet erger door.

4 oefeningen om als cooling down in te zetten

1. Sporten op lage intensiteit

Bestaan jouw trainingen uit een stuk hardlopen, je uitsloven op de crosstrainer of meters maken op de fiets? Plak dan achter jouw training nog een stukje cardio op een lage intensiteit erachteraan. Deze cooling down hoeft niet uitdagend te zijn, even uitlopen of uitfietsen is voldoende.

2. Stretchen

We hebben het al vaker gehad over het nut van stretchen. Ook dit is een goede vorm van een cooling down, bijvoorbeeld na een intensieve hardloopsessie, na een hike, of juist een krachttraining.

Op zoek naar een specifieke stretch routine voor na het hardlopen of fietsen? Zoek op Google en gij zult vinden.

3. Wandelen

Wandelen is een van de makkelijkste manieren om je work-out mee te eindigen. Dat kan op de loopband, maar natuurlijk ook gewoon buiten. Je gebruikt er op een actieve manier veel spieren mee, zonder te veel inspanning te leveren. 5 tot 10 minuten na een training wandelen is al voldoende.

4. Warme douche

Oké, een warme douche nemen telt misschien niet als oefening, maar het kan er wel voor zorgen dat jouw lichaam beter herstelt van een zware training. Dar komt onder andere door het verwijden van de bloedvaten, waardoor jouw bloedcirculatie verbetert. Mooi meegenomen!

6 vormen van ‘cardio’ die krachttraining perfect aanvullen

happyhealthygezondheidspleinrunnersworld

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.