Marisa Garau
Marisa Garau Gezondheid 6 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe zorg je in deze donkere tijden voor meer positiviteit in je leven?

In onze huidige maatschappij waarin we om de haverklap geconfronteerd worden met schokkend nieuws, is het niet makkelijk om positief te blijven. Toch is het leven zelf niet positief of negatief: die beoordeling hangt volledig van je eigen mind-set af. Mindfulness-expert Marisa Garau geeft een paar handige aanwijzingen om bewust voor positiviteit te kiezen zonder in ontkenning te vluchten.

Als je het nieuws op de voet volgt, lijkt het alsof de heel wereld bestaat uit uitbuiters, oplichters en criminelen. Maar in de werkelijkheid zijn de meeste mensen gewoon betrouwbaar en okay. Hoe de wereld op je overkomt ligt aan je eigen focus: wil je negatieve of positieve dingen zien? Positiviteit is goed voor je gezondheid, maar het werkt niet als je de nare kanten van het leven ermee probeert te ontkennen. Met mindfulness onderken je dat er leed in de wereld is, èn kies je bewust voor de kracht van positiviteit. Hoe werkt dat precies?

3 tips voor meer positiviteit in je leven

Positiviteit tip 1: merk positieve acties op

Er zijn veel misstanden in de wereld waarin mensen en dieren worden vernederd, uitgebuit en vermoord. Ook raakt de natuur uitgeput door onze onstilbare honger naar economische groei. Dit zijn feiten, ja. Maar het betekent niet dat je je er dag in dag uit mee bezig hoeft te houden. Tenzij je echt zelf de handen uit de mouwen steekt, gaat piekeren dit onrecht niet oplossen. Beperk dan ook de invloed van de media, omdat al die negatieve berichten je emotionele gezondheid ondermijnen. Kijk daarentegen eens goed om je heen in je eigen leven.

Zodra je je focus aanscherpt, zul je veel goede dingen opmerken: de vuilnisman die een deuntje fluit, de buurman die rommel in het park opruimt, schoolkinderen die een run voor een goed doel organiseren. Op deze manier ontworstel je je aan de negatieve invloed van de media, en zie je met eigen ogen dat er een hoop goeds in jouw directe leefomgeving gebeurt. Dit is niet alleen geruststellend, maar zal je ook inspireren om zelf wat positiefs bij te dragen in je eigen wijk.

Positiviteit tip 2: negeer negatieve mensen

Negatieve mensen hebben de gewoonte om je voortdurend in onderwerpen te trekken waar zij veel kennis van hebben. Het begint met een onschuldig praatje over het weer, maar voor het weet ben je verwikkeld in een nare discussie over alles wat er mis is in de wereld. Vanzelfsprekend winnen zij deze discussies, omdat zij deze onderwerpen tot in de kleinste details kennen.

Je kunt proberen hun verbale krachtmetingen te ontwijken… maar negatieve mensen laten zich niet zomaar op een zijspoor zetten. Zij zullen hun favoriete stokpaardjes te pas en te onpas in de groep werpen om hun hang naar conflict te voeden. Wees je bewust dat je met negatieve mensen geen band van betekenis kunt opbouwen omdat ze slechts willen zenden — niet ontvangen of uitwisselen.

Houd deze mensen dus op afstand. Ze kunnen immers niets aan je leven toevoegen dan gezanik en vermoeiende discussies. Richt je daarentegen op mensen met wie je het goed kunt vinden, die je waarderen voor wie je bent en die je inspireren.

Positiviteit tip 3: waardeer je goede kanten

In onze westerse cultuur is het normaal om tekortkomingen uit te vergroten terwijl successen vaak bescheiden worden weggelachen. Kijk maar naar feedback-processen: meestal krijg je na het obligate complimentje keihard te horen wat er allemaal aan je functioneren schort en aan welke verbeterpunten je moet gaan werken. Het is heus niet slecht om zo nu en dan naar je eigen denken en doen te kijken en bij te sturen waar dat nodig is. Maar velen van ons leggen zichzelf voortdurend onder de microscoop en ontdekken zo steeds meer ‘fouten’ en ‘tekortkomingen’. Dit is een ongezonde situatie en leidt tot overdenken en zelf-ondermijning.

Om dit tegen te gaan, is het verstandig om elke dag te onderkennen wat je goed hebt gedaan. Al is het maar de vuilbak op tijd buiten zetten… je hebt eraan gedacht en de discipline opgebracht om dat ding naar de stoep te rijden. Misschien heb je een email naar een oude vriend gestuurd, of een boodschap voor je bejaarde buurvrouw gehaald. Sta aan het einde van de dag even stil bij dit soort schijnbaar onbenullige gebeurtenissen, en waardeer dat je je kostbare menselijke energie in zulke bescheiden maar positieve bezigheden gestoken hebt. Door je goede eigenschappen te onderkennen bied je tegenwicht aan het over-kritische ego dat alleen maar negativiteit wil zien, en geef je je zelfvertrouwen een gezonde boost.

Een nieuwe dimensie

Voor het bewust praktiseren van positiviteit heb je mentale kracht nodig, omdat de constante stroom van negativiteit voortdurend tegenwicht vereist. Bewust positief denken is dan ook geen naïef spelletje: het is een principiële keuze die doorzettingsvermogen en discipline vraagt. Maar zodra je positiviteit gaat cultiveren, zul je je innerlijk rustiger voelen, minder snel uit over de rooie gaan, en een stuk sterker in je schoenen staan.

Meer lezen? Je vindt meer inspiratie en praktisch advies in mijn uitgebreide artikel over positiviteit.

Over Marisa Garau

Marisa Garau runt Growing Mindfulness, een online platform voor mindfulness-zonder-zen-gezeur. Omdat zij altijd ondernemer is geweest, is haar aanpak down-to-earth en resultaat-gericht: iets wat voornamelijk ondernemende mannen en vrouwen aanspreekt. Ze woont sinds 2007 in Nieuw-Zeeland, produceert haar eigen olijfolie, is wild van The Bravery maar leest tegelijkertijd zonder gêne Dickens, en werkt zich drie keer per week in het zweet met een personal trainer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.