Marisa Garau
Marisa Garau Gezondheid 3 jul 2021
Leestijd: 5 minuten

Zo geef jij je leven een krachtige boost met positief denken

Het cultiveren van positief denken kan behoorlijk zweverig overkomen, totdat je het zelf gaat toepassen en de invloed van een positieve mindset ervaart. Gastschrijver en Mindfulness-expert Marisa Garau geeft praktische tips waarmee je de power van positief denken in de belangrijke gebieden van je leven kunt integreren, zonder daarbij negatieve omstandigheden te ontkennen.

Internationaal onderzoek toont aan dat mensen die positief in het leven staan, zich gelukkiger voelen en gezonder zijn. Of je voornamelijk positief of negatief denkt is slechts voor 25% genetisch bepaald, wat betekent dat je voor 75% zelf invloed uit kunt oefenen op je gedachten.

Positief, negatief en neutraal

Natuurlijk gebeuren er allerlei nare dingen in het leven. Het is belangrijk om dit niet blind te ontkennen, maar juist te accepteren. Vaak blijken negatieve gebeurtenissen een positieve les in zich mee te dragen. Zo kan een echtscheiding je doen beseffen dat je je leven niet meer met drama en ruzie wilt vullen, maar juist met harmonie. En een ontslag kan ertoe leiden dat je eindelijk de grote sprong waagt en voor jezelf begint.

marisa garau, mindfulness, positief denken, krachtige boost
Marisa Garau (Afbeelding: Growing Mindfulness)

In de werkelijkheid is geen enkele omstandigheid alleen maar positief of negatief. Sterker nog: de mindfulness-filosofie leert je in te zien dat alles feitelijk neutraal is. Wat een gebeurtenis negatief of positief kleurt, komt louter voort uit ons eigen denken. Het is dit mechanisme wat je de macht geeft om elke willekeurige situatie vanuit een positief standpunt te benaderen. Het is echter van belang om eerst zowel de negatieve als de positieve kanten in beeld te brengen om te voorkomen dat je in ontkenning schiet. Pas daarna ga je bewust focussen op de positieve kanten.

Positief denken in de praktijk

Aan de hand van de drie meest belangrijke levensgebieden geef ik je een aantal praktische manieren om je denken een krachtige boost te geven.

1. Gezondheid

Het ronddraaien in negatieve gedachten-cirkels veroorzaakt stress en tast je immuunsysteem aan. Het cultiveren van positieve gedachten zorgt daarentegen voor fysieke weerbaarheid en helpt je om gezonde keuzes te maken. Je gedachten op standje ‘positief’ zetten is niet moeilijk: ga je lichaam eens van kop tot teen af.

Hoe de power van mindfulness je helpt om als een pro te trainen

Denk aan de grote en kleine botten, de spieren, de organen, de zenuwen. Denk aan de ultra-verfijnde systemen die alle onderdelen van je lichaam perfect met elkaar laten samenwerken. Beweeg je vingers en bedenk hoeveel natuurlijke intelligentie erbij komt kijken om beweging voor elkaar te krijgen. Waardeer je lichaam als je in de gym staat en je je voorbereidt op een ultieme krachtsinspanning. Realiseer je dat je lichaam altijd alles voor je doet, en voor je klaar staat wanneer je het nodig hebt. Waardering voor het wonder van je lichaam is een efficiënte manier om je gezondheid met denk-kracht te ondersteunen.

2. Relaties

Relaties kunnen een grote uitdaging vormen. Wil je positief denken toepassen op je relaties, dan is het van belang om je relaties te accepteren zoals deze zijn. Verlies je niet langer in fantasie-scenario’s over hoe iemand zou moeten zijn. Mensen zijn zoals ze zijn, en vaak is dat een match met hoe jij bent… maar soms ook niet. Met positief denken verander je vervelende mensen in je leven niet in leuke mensen, want dit zou naar ontkenning neigen.

Je gaat daarentegen bewust en nuchter voor jezelf na welke mensen je positieve energie geven, en welke mensen energie zuipen. Als je dat eerlijk voor jezelf hebt toegegeven, dan kun je beslissen om zoveel mogelijk tijd met de mensen in je leven door te brengen de je inspireren. Degenen die je alleen maar uitputten zet je zoveel mogelijk op een zijspoor. Dit lijkt misschien hard en harteloos… maar tegen je zin omgaan met bepaalde figuren is feitelijk onoprecht, en daardoor niet heel nobel. Niemand schiet daar wat mee op. Dus wees eerlijk en laat je niet meer opzadelen met energievreters. Omring je met positieve mensen die je energie geven, en pluk daar vervolgens elke dag de vruchten van.

3. Carrière

Werkstress is één van de grote boosdoeners van deze tijd en zorgt elk jaar opnieuw voor steeds oplopende burnout-cijfers. Veel mensen zitten vast in een doodsaaie baan omdat ze te bang zijn om het roer om te gooien… en dan misschien wel (God forbid!) hun financiële veiligheid en pensioen aan te tasten. Natuurlijk, je zult voor jezelf moeten zorgen. Maar realiseer je ook dat je het recht hebt om jezelf te ontplooien en gelukkig te zijn. Je leeft maar één keer, en dat leven is kort en kostbaar.

Onderzoek de maatschappelijk dogma’s als succes, status en inkomen die ons al vanaf onze jeugd opgelegd zijn. Bedenk bij jezelf of je het nodig hebt om aan dit soort dogma’s te voldoen. Waarom is het belangrijk om goed geld te verdienen, een luxe sportwagen te rijden en een tweede huis in Frankrijk te bezitten? Bepalen dit soort omstandigheden dat je ‘geslaagd’ bent? Zijn de ambities die je koestert wel je jouwe, of zijn ze misschien opgelegd door anderen: je ouders, collega’s, of de maatschappij als geheel? Wie zou je zijn zonder je maatschappelijke succes en aanzien? Besef dat je een wonder der natuur bent, met een efficiënt functionerend lichaam en een scherp denkvermogen. Hoe wil je op je sterfbed terugkijken: dat je braaf binnen de lijntjes gebleven bent en een goed pensioen had (gaap!)… of dat je risico hebt gelopen door je passie te volgen en alles uit je leven te halen wat erin zat?

Bereik met positief denken een dieper niveau

Met het cultiveren van positief denken ga je bewuster met je eigen leven om. Het helpt je om op een dieper niveau in contact met je ware verlangens en met je unieke talenten. Gun jezelf het beste want je hebt maar één kans om wat je leven te maken — just do it.

Meer lezen? Je vindt meer tips en praktisch advies in mijn uitgebreide artikel over positief denken.

Over Marisa Garau

Marisa Garau runt Growing Mindfulness, een online platform voor mindfulness-zonder-zen-gezeur. Omdat zij altijd ondernemer is geweest, is haar aanpak down-to-earth en resultaat-gericht: iets wat voornamelijk ondernemende mannen en vrouwen aanspreekt. Ze woont sinds 2007 in Nieuw-Zeeland, produceert haar eigen olijfolie, is wild van The Bravery maar leest tegelijkertijd zonder gêne Dickens, en werkt zich drie keer per week in het zweet met een personal trainer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.