Marisa Garau
Marisa Garau Gezondheid 9 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Hoe de power van mindfulness je helpt om als een pro te trainen

Iedereen die regelmatig traint weet dat het vergroten van je fysieke uithoudingsvermogen voornamelijk een mindgame is. Als je denken niet mee wil werken, valt alles je zwaar en kun je domweg niet lekker presteren. Desondanks vinden veel mannen nog steeds dat mindfulness iets voor zweverige yoga-typjes is en niet in de sportschool thuishoort. Voor mindfulness-expert Marisa Garau is dit een gedachte die nodig naar het grofvuil moet.

Wonende in Nieuw-Zeeland heeft zij van dichtbij gezien hoe de power van mindfulness het nationale All Blacks rugby-team naar de absolute wereldtop leidde. Wil jij ook meer uit je sporttraining halen, volg dan Marisa’s praktische stappenplan en til je prestaties naar een hoger niveau.

Lessen in mindfulness om meer uit je training te halen

1. Baas in eigen brein

De druk tijdens een wereldkampioenschap rugby is vele malen groter dan de druk waaronder jij tijdens je training met je PT staat. Toch is onvermogen om met prestatie-druk om te gaan in beide gevallen funest voor de resultaten. The All Blacks waren een fysiek sterk team, maar ze verloren regelmatig dankzij mindfrick wanneer de druk te hoog werd.

Acceptatie, één van de principes van de mindfulness-filosofie, betekent dat je de stress van prestatie-druk accepteert in plaats van je ertegen te verzetten. Er is namelijk niets mis met spanning als je er goed mee om kunt gaan, omdat het je scherp houdt. Door spanning te accepteren en toe te laten, laat je ’t juist vóór je werken in plaats dat je je erdoor laat verslaan.

Mindfulness toepassen in de praktijk

Wees je bewust van spanning vlak voordat je bijvoorbeeld een zware deadlift gaat doen en zeg dan tegen jezelf: ‘Ik laat de spanning toe, want zonder deze spanning zou ik mijn grenzen niet verleggen. Het is dankzij deze spanning dat ik sterker en scherper word. Als ik dit overwin, dan ben ik weer gegroeid.’ De energie die je normaal in stress en verzet zou steken, kan op deze manier vrijkomen waardoor je gegarandeerd een betere prestatie zult neerzetten.

2. Blijf in het huidige moment

Het verschil tussen amateurs en professionals is dat amateurs door prestatiedruk over de rooie gaan terwijl pro’s hun hoofd juist dan koel weten te houden. Stel: tijdens box jumps ga je helemaal kapot terwijl je pas op de helft bent, of: je team is vet aan het verliezen tijdens een wedstrijd. Je brein begint op het moment dat faalangst toeslaat allerlei inefficiënte gedachten te produceren: ik was altijd al een slappeling; zie je wel, m’n vader had gewoon gelijk; wat moet er toch van zo’n loser als ik terechtkomen?

Misschien denk je nu dat jij dit niet denkt, maar wees gerust: elk ego maakt deze gedachten aan, alleen ben je ’t je niet bewust. Ondermijnende gedachten gaan altijd (ja, altijd) over het verleden waarin je gefaald hebt èn over de toekomst waarin je ongetwijfeld ook enorm zult miskleunen. Niet bepaald een handige mind set op het moment dat je alles uit jezelf moet halen.

Mindfulness toepassen in de praktijk

Zodra je merkt dat je brein negatieve gedachten begint te produceren, realiseer je dan dat deze gedachten niet de waarheid vertellen. Het is niet meer dan standaard hersenactiviteit en we ervaren dit allemaal. Maar omdat je van je oververhitte denken nu geen positieve input hoeft te verwachten, ga je je bewust op je lichaam concentreren. Je focust eenvoudig op je voeten die op de grond of op het veld staan. Voel je tenen, je hiel, de bal van je voet en de zijkant. Waardeer de complexiteit en kracht van je lichaam.

Door je aandacht van je hoofd naar je lichaam te verleggen, plaats je jezelf direct in het huidige moment zonder je te verliezen in negatieve oordelen. Dit geeft je verkrampte brein een break. Zo ontstaat er ruimte om paniek en faalangst los te laten en weer helder te kunnen denken en reageren.

3. Cultiveer integriteit

Er is niets zo funest voor je prestaties als onzuiver gedrag. Het lijkt misschien stoer om je na een training klem te zuipen en ’s nachts een potje te matten in een nachtclub, maar op een dieper niveau in je brein maakt dit gedrag emotioneel meer kapot dan je lief is — kijk maar naar atleten met een twijfelachtige staat van dienst als Tiger Woods, Lance Armstrong en Mike Tyson.

Mijn persoonlijke helden McCaw en Ronaldo daarentegen staan pal voor hun zaak en zijn, zowel privé als professioneel, oprecht, betrouwbaar en genereus. Het is de combinatie van talent, doorzettingsvermogen en integriteit die hen zo succesvol heeft gemaakt. Zouden we zo niet allemaal willen zijn?

Mindfulness toepassen in de praktijk

Wees eerlijk en ga na of jij zo nu en dan onzuiver gedrag vertoont. Speel je weleens vals? Hang je een lullige smoes op als je tijdens een wedstrijd de fout in bent gegaan? Heb je er een handje van om teamgenoten te onderwerpen aan vernederende ‘grappen’? Besef dat dit menselijk is, maar dat ’t geen excuus kan zijn om moreel de kantjes eraf te lopen. Je maakt jezelf misschien wijs dat je slim bezig bent, maar in feite geeft een gebrek aan integriteit je persoonlijkheid een nare schaduwzijde.

Bovendien zadelt ’t je op met een slecht gevoel over jezelf. Zodra je integriteit cultiveert, zul je merken dat alles in je leven een stuk makkelijker wordt. Je waarheid spreken kost namelijk minder energie dan liegen en bedriegen, voor je eigen moraal staan is een stuk makkelijker dan slap meelullen met de massa, en het aanmoedigen van anderen geeft energie… terwijl domineren juist energie zuipt.

Als je merkt dat je regelmatig een scheve schaats rijdt, maak dan bewust schoon schip en beloof jezelf beterschap. Je zult merken dat er enorm veel energie vrijkomt die niet alleen je sportprestaties, maar je hele leven een positieve boost zal geven.

Over Marisa Garau

Marisa Garau runt Growing Mindfulness, een online platform voor mindfulness zonder gezeur over zen. Omdat zij altijd ondernemer is geweest, is haar aanpak down-to-earth en resultaatgericht: iets wat voornamelijk mannen aanspreekt. Ze woont sinds 2007 in Nieuw-Zeeland, produceert haar eigen olijfolie, is wild van The Bravery maar leest tegelijkertijd zonder enige gêne Dickens, en werkt zich drie keer per week in het zweet met een personal trainer. Wil je meer weten, lees dan ook hoe mindfulness je kan helpen om stress en onvrede de baas te worden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.