Kyara Spierings
Kyara Spierings Gezondheid 14 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Meer positiviteit en geluk in je leven? Deze 5 tips gaan je daarbij helpen

Een lang en gelukkig leven willen we allemaal wel, maar hoe? Laten we beginnen met vijf tips om meer positiviteit te creëren in het dagelijks leven. Om zo de negativiteitsbias te verslaan. We zijn als mens namelijk standaard geprogrammeerd om op het negatieve te focussen. Logisch, want in de oertijd moesten we continu alert zijn voor mogelijk gevaar. Tegenwoordig levert het alleen een hoop stress op. We blijven denken aan hoe ontevreden onze baas was over het afgeleverde werk, maar vergeten na een dag het complimentje dat we kregen.

Het is tijd om je hersenen te herprogrammeren. Hoe? Nou zo:

Streef naar een ratio van 4:1

Uit onderzoek blijkt dat mensen langer samen blijven als ze vier keer zo veel positieve ervaringen hebben dan negatieve. Zorg dat je voor elke negatieve opmerking die je maakt of ervaring die je hebt, vier positieve te creëren.

Voel je vaker nostalgisch

“Vroeger was alles beter”, en terugdenken aan die fijne herinneringen laat je nostalgisch voelen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die voor hun werkdag terugdachten aan een fijn moment uit hun verleden gemotiveerder en productiever waren. Start je dag dus met nostalgie! Verleng je good vibes door in vier steekwoorden je herinnering op te schrijven.

Benadruk het positieve

Versterk positieve ervaringen door ze extra te benadrukken. Deel goed nieuws met zo veel mogelijk mensen, maar reageer ook extra ‘overdreven’ op het goede nieuws van anderen. Het wekt positiviteit op. Pas alleen wel op, want het moet natuurlijk wel geloofwaardig blijven.

Kijk naar de slechte kanten die je niet hebt

Focus je niet alleen op alle kwaliteiten die je hebt, maar kijk ook eens naar alle slechte gewoontes en trekjes die je NIET hebt. Het ontbreken van negatieve dingen is namelijk ook positief. Zo simpel kan het zijn.

Focus op het hier en nu

Lekker cliché, maar de mindfulness-mensen hebben wel gelijk. Negativiteit is altijd gekoppeld aan het verleden (wat fout is gegaan) of de toekomst (wat nog fout kan gaan). Houd je aandacht daarom in het heden. Moeilijk? Train je aanwezigheid in het ‘nu’ door elke dag op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent.

ben je niet tevreden op je werk? Check dan deze drie bewezen manieren voor meer werkgeluk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Men's Health

Reageer op artikel:
Meer positiviteit en geluk in je leven? Deze 5 tips gaan je daarbij helpen
Sluiten