Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Eten & Drinken 6 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Ha, bier! Dit zijn volgens echte kenners de biertrends van 2022

Een ijskoud pilsje van de tap is natuurlijk heerlijk, maar op het gebied van bier zijn er veel meer trends waar we warm voor lopen. Wat zijn de biertrends van het moment?

Bier is al jaren een van de meest gedronken alcoholische dranken ter wereld. Ook in Nederland tikken we jaarlijks aardig wat pils weg: per persoon ongeveer 80 liter per jaar. En dat zijn al lang niet meer alleen maar pilsjes. We willen unieke bieren, we willen meer IPA’s, en vinden het niet erg om daar wat meer voor te betalen. Nu.nl zocht uit: wat zijn de trends op gebied van bier?

Dit zijn de biertrends van 2022

1. Bier in blik

Het is handiger meenemen, de kwaliteit van het bier is beter (want de verpakking laat geen licht door) en de fabrikant kan de verpakking extra leuk maken, want alle kanten van het bierblik kunnen bedrukt worden. Ja, bier in blik is een van de biertrends van 2022.

“Steeds vaker zie je uitbundige blikjes in allerlei kleuren met een heel verhaal erop,” vertelt Nick de Vree, medeoprichter van het TAPT festival, aan Nu.nl. We kunnen dan ook zeker stellen dat het blik in bier steeds populairder wordt.

2. Unieke biersmaken

HEMA en Lowlander lanceerden in het voorjaar tompoucebier, KraftBier en Autodrop kwamen onlangs nog met een Candy IPA met de smaak van Cadillacs, en dit bijzondere bier is gebrouwen met de urine (ja, echt). “Er is zelfs een brouwer die gebruikte kerstbomen heeft opgehaald en daarmee aan het brouwen geslagen is”, laat biersommelier Alain Schepers weten. Brouwers willen zich steeds meer onderscheiden, en doen dit met bijzondere biersmaken.

Nick de Vree vertelt dat het hem opvalt dat er steeds meer aandacht komt voor het liquid dessert. Denk aan een ‘Coconut Chocolate Chip Cookie Quadruple’ of een ‘Tiramisù Amaretti Di Saronno Brunch Stout’, beiden van het biermerk Big Belly. Wat ervoor zorgt dat deze smaken nog steeds bier genoemd mogen worden? Het brouwproces.

3. Alcoholvrij

De opkomst van alcoholvrij bier is niet meer nieuw te noemen, maar ook dit jaar zet deze trend zich voort. Er verschijnen steeds meer alcoholvrij en alcoholarme bieren op de markt, die steeds beter smaken. Zo laat Schepers weten dat bierbrouwers zeker bij hoppige bieren ook zonder alcohol een mooie smaak aan het bier kunnen geven.”

Meer over alcoholvrije drankjes, van IPA’s tot whisky, vind je hier. Ga je liever opzoek naar een uniek IPA-biertje van Nederlandse bodem? Dit zijn de vijf lekkerste Nederlandse IPA-biertjes: van Jopen tot Uiltje.

nu.nl

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.