Martin de Coninck
Martin de Coninck Eten & Drinken 16 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

De 5 lekkerste Nederlandse IPA-biertjes: van Jopen tot Uiltje

Zin in een lekker biertje vanavond? Dit zijn de vijf beste Nederlandse IPA’s naar onze smaak.

Love it or hate it: de India Pale Ale. Deze extra hoppige biersoort heeft de harten van vele bierliefhebbers gestolen. En dat is de Nederlandse bierbrouwerijen natuurlijk ook niet ontgaan. Speciaalbierbrouwerijen zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten de laatste jaren; aan keuze dus geen gebrek.

Onze top 5 Nederlandse IPA’s

Binnen de IPA-stijl bestaan vele varianten. Van aaibare bieren met fruitige hopsoorten tot bittere bad boys waar je wenkbrauwen van gaan trillen. Hieronder een gevarieerde lijst, inclusief populaire subvarianten als de ‘New England IPA’. Dit zijn onze vijf favoriete Nederlandse IPA’s, al zijn er ook heel veel lekkere biertjes net buiten de boot gevallen. Benieuwd naar de ontstaansgeschiedenis van deze populaire biersoort? Check dan even Wikipedia.

1. Jopen Blurred Lines 5,3% (Brouwerij Jopen)

Jopen Blurred Lines valt in de categorie ‘New England IPA’. Deze subdivisie IPA’s zijn ongefilterd en twee keer gehopt. Een ware smaaksensatie met flink wat calorieën. Dit troebele bier zit boordevol aroma’s van citrus, passievrucht, perzik, ananas en mango. Heerlijk fruitig en juicy.

Lees hier meer over het bier.

2. Kees Mosaic Hop Explosion 5,5% (Brouwerij Kees)

Deze heerlijke IPA wordt uitsluitend gebrouwen met de hopsoort ‘Mosaic’. Het kleurrijk vormgegeven blik is een juiste afspiegeling van de smaakexplosie in jouw giechel.

Lees hier meer over het bier.

3. Het Uiltje Bird of Prey 5,8% (Uiltje Brewing Company)

Een karaktervolle Nederlandse IPA met een uitgesproken hoppig karakter. Een lekkere doordrinker, vol met tropisch fruit. Alsof er een uiltje op je tong piest. Bird of Prey is het populairste biertje van deze Haarlemse brouwer en heeft meerdere prijzen in de wacht gesleept.

Lees hier meer voer het biertje.

4. Hop Zij Met Ons 6,0% (Brouwerij Jopen)

Niet iedereen gaat lekker op gluten. Speciaal voor deze groep bierdrinkers heeft brouwerij Jopen een glutenvrije Nederlandse IPA gebrouwen met hopsoort Mosaïc. Het resultaat is een bitter, fruitig biertje, met toetsen van zowel tropisch fruit als citrusvruchten.

Lees hier meer over het bier.

5. 100 Watt Zwarte Bliksem 7,3% (Stadsbrouwerij Eindhoven)

Een black IPA mag natuurlijk ook niet ontbreken in de lijst met de lekkerste Nederlandse IPA’s. De 100 Watt Zwarte Bliksem is een stevig gehopte, donkere IPA met een subtiel geroosterd moutprofiel. Met deze krachtpatser kun je de lunch gewoon overslaan.

Lees hier meer over het bier.

Heb je nog een excuus nodig om een van deze Nederlandse IPA’s weg te tikken? Volgens deze onderzoeker is speciaalbier gezonder dan wijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.