Redactie
Redactie Food & Drinks 13 februari 2018

Volgens deze onderzoeker is speciaalbier ‘gezonder’ dan wijn

Recent onderzoek wijst uit dat speciaalbier weleens de gezondste alcoholhoudende drank kan zijn. Althans, dat is de bevinding van professor Mike McCullough van de PSU-universiteit in Californië.

Volgens de professor is het algemeen bekend dat een glas rode wijn goed voor de mens is, maar nu blijkt dat ook een glas ambachtelijk gebrouwen bier nog betere resultaten op te leveren. De gezonde kenmerken waarover de professor spreekt, betreffen de stoffen niacine, vitamine B3 en biergist. Deze middelen verbeteren het cholesterolgehalte van mensen. Dit is bij ambachtelijk gebrouwen bier meer aan de orde dan bij fabrieksbier. Dit komt omdat er bij speciaalbier minder massaproductietechnieken aan te pas komen.

Wat doet speciaalbier voor de gezondheid? Hartaandoeningen en diabetes type 2 kunnen op vergelijkbare wijze, of zelfs sterker, afnemen – net als bij rode wijn. Wie zo nu en dan een speciaalbiertje drinkt, is volgens het onderzoek ook minder vatbaar voor deze aandoeningen.

Bier kent een negatief stigma

De professor heeft ook verklaring waarom deze gezondheidsvoordelen niet eerder zijn ontdekt. Volgens hem komt dit omdat bier van nature met een aantal stigma’s te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan de leefstijl die bij stereotype bierdrinkers past. Daardoor werden de voordelen met betrekking tot het beperken van hartaandoeningen altijd aan rode wijn toegeschreven en niet aan bier. Die trend is inmiddels doorbroken, wat te verklaren is door het feit dat er veel meer bijzondere bieren op de markt zijn die bijvoorbeeld ook bij een dinerparty passen.

De wereld van het craft bier is wereldwijde de afgelopen jaren met flinke stappen gegroeid, net als het aantal fans. De industrie is bijvoorbeeld alleen al in landen als Australië en de Verenigde Staten per land zo’n vijfhonderd miljoen dollar groot. Keuze zat dus om een ‘gezonde’ voorraad speciaalbier in te slaan. Een aantal aanraders van Hollandse bodem, vind je in dit artikel.

Reageer op artikel:
Volgens deze onderzoeker is speciaalbier ‘gezonder’ dan wijn
Sluiten