Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 14 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

De CO2-uitstoot van één Bitcoin-transactie vs. één huishouden

Dat crypto slecht is voor het milieu, is vast geen nieuws meer voor je. Maar hoe vervuilend Bitcoin en andere cryptomunten zijn, is toch nog steeds lastig voor te stellen. Een nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) brengt daar verandering in. Zij rekenden uit dat een enkele Bitcoin-transactie voor 402 kilo aan CO2-uitstoot zorgt, bijna net zoveel als een gemiddeld Nederlands huishouden uitstoot in drie weken tijd.

Dat is nog niet eens het enige slechte nieuws; DNB kwam er ook achter dat de CO2-uitstoot van Bitcoin steeg in 2020 in vergelijking met een jaar eerder. In een jaar tijd steeg de CO2-uitstoot per transactie van 300 naar 402 kilo…

Waarom de CO2-uitstoot van Bitcoin zo hoog is

Deze stijging van maar liefst 25 procent komt volgens DNB voornamelijk omdat er steeds meer rekenkracht nodig is om Bitcoin te minen. Ook de ‘comeback’ van Bitcoin in 2020 speelde hierin een grote rol. Hoe hoger de koers is, hoe meer miners er vaak komen, die op hun beurt weer meer elektriciteit verbruiken.

Het is zeker niet het eerste geluid dat Bitcoin en andere cryptocurrencies slecht zijn voor het milieu. Eerder bleek al dat Bitcoin jaarlijks meer energie verbruikt dan heel Argentinië en Nederland. Ook de e-waste die het minen van Bitcoin veroorzaakt is niet mals. De financiële toezichthouder van Zweden heeft zich daarom recent uitgesproken voor een EU-verbod op het energie-intensieve mining proces van sommige munten.

Nostradamus voorspelt 2022: koop crypto en verstop je in een bunker

Wil je in crypto investeren, maar tegelijkertijd aan de planeet denken? Dan kun je als investeerder beter bij munten als Cardano, Polkadot en Nano terecht. In plaats van het energieslurpende ‘proof of work‘ systeem van Bitcoin dat voor veel CO2-uitstoot zorgt, maken deze munten gebruik van het duurzamere ‘proof of stake‘. Ook Ethereum, de een na grootste munt en daardoor ook de een na grootste vervuiler volgens het onderzoek, is bezig over te stappen op dit laatste systeem.

Crypto als oplossing van het klimaatprobleem

Hoewel de CO2-uitstoot van Bitcoin een groot probleem is, zijn er ook mensen (zoals Jack Dorsey en Elon Musk) die denken dat de populariteit van crypto juist het milieu gaat helpen. Volgens hen versnelt het de transitie naar duurzame en hernieuwbare energie. Helaas zijn we daar nog niet…

Business InsiderRTL Nieuws

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.