Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 13 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Bij Brasserie de Canette proef je de liefde voor het ambacht

Drie weken geleden opende een nieuw restaurant in Heemstede en het kwam mij ter ore dat het direct elke dag al vol zat. Benieuwd toog ik erheen om te kijken wat hier de reden voor was, want hoe vernieuwend kan een Franse brasserie nou eigenlijk zijn? De kracht van De Canette zit hem in het vakmanschap en de uitstekende doorgevoerde visie op voortreffelijke gastronomie.

Alles ademt liefde voor lekker eten. Bij Brasserie de Canette hebben ze begrepen wat goed gastheerschap inhoudt. Er wordt gekookt met fijne ingrediënten, de wijnkaart is powered by kwaliteitswijnhuis Le Grand Cru en de bediening wordt geselecteerd op gepassioneerdheid.

Brasserie de Canette doet het net even spannender

Je kan er rekenen op klassieke Franse brasserie-gerechten met een eigen twist. De Canette slaagt er wonderwel in om te verrassen zonder uit de bocht te vliegen. Voor de verwende of veeleisende gast valt er genoeg te ontdekken op de kaart en ook bij de vertrouwde, klassieke gerechten zul je niet teleurgesteld zijn, want Brasserie de Canette maakt ze net even wat fijner en spannender.

Bij Brasserie de Canette proef je de liefde voor het ambacht
Waanzinnig lekkere gerechten (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Dit valt te prijzen, want genoeg restaurants spelen ofwel op safe en komen met vermoeide uitvoeringen die al eeuwen meegaan ofwel met rare uitspattingen zoals teveel verschillende internationale keukens, wat zelden goed gaat.

Locatie en ambiance

Brasserie de Canette is vanaf de opening direct al ontdekt als ontbijt- en lunch-hotspot met yoghurts, patisserie en salades, soep en broodjes. Bij de borrel zit het er ook al vol, het concept is klaarblijkelijk uitstekend afgestemd op de doelgroep.

Bij Brasserie de Canette proef je de liefde voor het ambacht
Succesvol debuut met liefde voor gastronomie (Afbeelding: Tom Doms)

Ook over de ambiance is uitgebreid nagedacht. Buiten is een groot en zonnig terras, mede dankzij de uitmuntende plek, middenin het centrum van de geliefde winkelstraat De Binnenweg. Brasserie de Canette is neergestreken in het pand van de voormalige kantoorboekhandel De Roos, een begrip in Heemstede.

Klassiek pand, nieuwe stijl

Schrijver dezes kwam hier als kind al regelmatig vulpennen en schriften halen en in december tassen vol siervuurwerk. De Roos is online verder gegaan en maakte plaats voor de horeca. Binnen is er rigoureus verbouwd tot een stijlvolle plek met hoge plafonds en een indrukwekkende bar die een echte eyecatcher is.

Bij Brasserie de Canette proef je de liefde voor het ambacht
De salade met boquerones (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Tijd om te ontdekken of het vooral de gunstige locatie is die Brasserie de Canette zo snel heeft doen doorbreken of dat het toch ook komt door de kwaliteit van de keuken. We probeerden een uiteenlopend aantal gerechten. We aten Zeeuwse creuses, zeer redelijk geprijsd voor €3 per oester en erg fijn van smaak.

Een menukaart vol klassiekers

Verder gerookte zalm met veel smaakvolle extra’s, zoals mierikswortelcrème, waterkers en kappertjes, een klassieke steak tartaar die zeer goed van smaak en kwaliteit was en een pannetje mosselen, allemaal eersteklas!

Bij Brasserie de Canette proef je de liefde voor het ambacht
Een bijzonder goed bereide côte de boeuf is een belevenis (Afbeelding: Maarten Verkoren)

De côte de boeuf van Hollandse melkkoe was werkelijk subliem, zeer sappig en perfect qua garing. Een dergelijk hoofdgerecht gaat vaak gepaard met sauzen, in mijn ervaring om gebrek aan smaak te verbloemen, maar dat is niet het geval bij De Canette. Dat wil zeggen, er kwamen zeker sauzen bij, uitstekende zelfs, maar die waren niet per sé nodig omdat de smaak van het vlees zelf al fantastisch was.

Spetterend debuut Brasserie de Canette

Als bijgerechten aten we de bospeentjes en papilotte, een salade met goede boquerones (niet-zoute ansjovisfilets) erop en frietjes, die bovengemiddeld waren.

Bij Brasserie de Canette proef je de liefde voor het ambacht
Het kaasplateau (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Zoals eigenlijk alles bovengemiddeld was bij Brasserie de Canette. Het kaasplateau was ook smakelijk, een mix van roodschimmel- en blauwschimmelkazen vergezeld door warm notenbrood. Als dessert namen we een originele combinatie van geitenyoghurt-sorbet met rood fruit en champagne sabayon, heel aangenaam! Ik heb geen aanloopproblemen of kinderziektes kunnen bespeuren. Knap voor een nieuw restaurant en een ondernemer die horeca-debuut maakt als eigenaar!

De drankjes

De drankenkaart is zeer uitgebreid met, zoals gezegd, wijnen van het gerenommeerde Le Grand Cru. Onze favoriet was een prachtige Ripasso uit 2019 met een zeer soepel mondgevoel, veel rood en zwart fruit, maar ook eik en vanille. Op biergebied is er voor de craftbeer-liefhebber genoeg keuze, mede ook gericht op de borreltijd denk ik, tevens gezien het uitgebreide aanbod aan cocktails (alle dranken overigens voor prima prijzen). Ook voor degenen die geen alcohol drinken, is er keus genoeg.

Bij Brasserie de Canette proef je de liefde voor het ambacht
Geitenyoghurt-sorbet met rood fruit en champagne sabayon (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Conclusie:Brasserie de Canette

Een knap debuut met – en dat is toch het belangrijkste voor een restaurant – gewoon heel lekker eten. Alles is zeer redelijk geprijsd dus kijkend naar de prijs-kwaliteitsverhouding doet Brasserie de Canette het gewoon erg goed.

Check de website voor menu en reserveringen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.