Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 25 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze betaalbare Nissan-occasion is de perfecte gezinsauto

Hoewel Manners geregeld over bloedsnelle en beresterke tweedehands auto’s schrijft, doen we het vandaag anders. We zetten de Nissan Qashqai in de spotlights en leggen je uit waarom deze betaalbare occasion de perfecte gezinsauto vormt.

Honderden pk’s en veel cilinders zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar voor veel autokopers zijn dit irrelevante zaken. Stel dat je op zoek bent naar een deugdelijke tweedehands gezinsauto, dan verlang je naar betrouwbaarheid, ruimte en veiligheid. Punten waar de Nissan Qashqai goed op scoort.

Nissan Qashqai is cashcow

Het model wordt ook wel cashcow genoemd, omdat Qashqais als warme broodjes over de toonbank gaan. De auto kwam in 2007 op de markt en inmiddels staat de derde generatie van de Nissan Qashqai in de showroom. Hoewel dit een strak getekende bolide is, ligt-ie met een startprijs van bijna 37.000 euro voor veel jonge gezinnen boven budget.

Nissan Qashqai betaalbare Occasion tweedehands auto gezinsauto 2
De huidige Nissan Qashqai. (Afbeelding: Nissan)

Gelukkig zijn de eerste twee (en nog altijd mooie) generaties als occasion een stuk betaalbaarder. Op verkoopsite Gaspedaal vind je goed ogende modellen van de tweede generatie Qashqai vanaf zo’n 10.000 euro. Degelijke exemplaren van de eerste generatie worden vanaf een kleine 5.000 euro aangeboden als tweedehands auto. Hierbij hebben we wel gefilterd op benzineauto’s, omdat diesels voor weinig mensen nog interessant zijn.

Waar voor je geld bij deze occasion

Wie op zoek is naar een goede gezinsauto, krijgt veel waar voor zijn geld bij een Nissan Qashqai-occasion. De auto is vrij ruim en staat als crossover hoog op zijn poten, iets waar veel autokopers tegenwoordig waarde aan hechten. Dit biedt overzicht op de weg en geeft een veilig gevoel. Terecht, want in de crashtests van veiligheidsorganisatie Euro NCAP scoorde elke generatie Nissan Qashqai goed.

Nissan Qashqai betaalbare Occasion tweedehands auto gezinsauto
Een eerste generatie Nissan Qashqai als +2-variant. (Afbeelding: AutoTrack / Autobedrijf Prins)

Wie een groot gezin heeft, is wellicht geïnteresseerd in de eerste generatie Qashqai. Deze werd ook in de +2-uitvoering geleverd. Het model is een tik langer en heeft een extra zitrij, waardoor je met zeven personen op pad kunt.

Motoren die je moet mijden in de tweedehands auto

Daarnaast laat de tweedehands auto je niet zomaar in de steek, mits je het juiste motorblok kiest. Japanse auto’s staan bekend om hun betrouwbaarheid, maar niet elke Nissan Qashqai-occasion heeft een motor van Japanse komaf. Het merk werkt namelijk onder meer samen met Renault, wat ertoe heeft geleid dat sommige motoren geleend zijn van het Franse automerk en in de praktijk blijken dit ook de motoren te zijn die je moet mijden.

Nissan Qashqai betaalbare Occasion tweedehands auto gezinsauto
Deze tweede generatie Nissan Qashqai werd tussen 2014 en 2021 gemaakt. (Afbeelding: Unsplash)

In het geval van de eerste generatie Qashqai-occasion betreft het enkel de 1.5-liter dieselmotor. Voor benzinerijders irrelevant. De tweede generatie van het populaire Nissan model heeft wel een benzinemotor van Renault: de 1.2-liter viercilinder. Op de Nissan-motoren is gelukkig weinig aan te merken, waarmee deze de occasion tot een perfecte gezinsauto maken. Zoek je iets spannenders, dan is deze gebruikte Volkswagen wellicht iets voor jou.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.