Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

De top 8 beste oorlogsfilms op Disney+ volgens IMDb

Bij oorlogsfilms denk je niet meteen aan Disney+. Dan slinger je Netflix of Amazon Prime Video aan. Disney staat immers bekend om de animatiefilms, de blockbusters voor het hele gezin. Sinds de introductie van Star kun je echter ook op Disney+ veel films vinden die je liever niet aan je neefje of nichtje laat zien. Waaronder onmisbare oorlogsfilms. We zetten de beste op een rijtje, op basis van IMDb-scores.

Beste oorlogsfilms op Disney+ volgens IMDb

Waaronder zelfs titels die 18+ zijn. We maken de balans op, en hebben op basis van IMDb-score de beste oorlogsfilms op Disney+ voor je opgezocht. Waaronder Hollandse glorie! Ben je meer van het Netflixen? We hebben hier de beste oorlogsfilms op die dienst op een rijtje gezet.

8. Süskind (2012)

We trappen af met een Nederlandse speelfilm: Süskind. Deze film van Rudolf van der Berg (De Avonden) speelt zich af in het Amsterdam van 1942. De stad is bezet door de Duitsers, maar dat weerhoudt de joodse Walter Süskind er niet van om in zee te gaan met de SS. Uiteraard met een levensgevaarlijke verborgen agenda. Hij weet er uiteindelijk het leven van honderden kinderen mee te redden, die anders op transport naar concentratiekampen zouden zijn gezet. Een kat-en-muisspel waar je U tegen zegt. On-Nederlands goed!

IMDb-score: 6.9

7. Von Ryan’s Express (1965)

Met Von Ryan’s Express is Disney+ een wat oudere maar daarmee niet minder interessante oorlogsfilm rijker. We volgen Ryan, een Amerikaanse legerkolonel die in een Italiaans gevangenenkamp is beland. Doordat hij zich zo netjes aan alle regeltjes houdt wordt hij al snel met de bijnaam ‘Von Ryan’ bespot. In werkelijkheid is hij echter bezig met een briljant plan om te ontsnappen, met behulp van andere gevangenen. Gespeeld door niemand minder dan Frank Sinatra!

IMDb-score: 7.1

6. Good Morning, Vietnam (1987)

Even wat luchtiger materiaal, in de vorm van deze oorlogsfilm met de briljante Robin Williams. Hij speelt een Amerikaanse DJ die naar Vietnam overgeplaatst wordt om de militaire radio aldaar van wat meer humor te voorzien. Iets wat de soldaten waarderen, maar toch wordt de DJ uit de lucht gehaald. Gelukkig biedt hem dat juist alle tijd om op avontuur te gaan. Extra pluspuntje: deze komedie wordt naar een hoger niveau getild door de sterke soundtrack.

IMDb-score: 7.3

5. M.A.S.H (1970)

Disney+ duikt met M.A.S.H in een oorlog die zelden de basis vormt voor oorlogsfilms: de Koreaanse oorlog. Het is 1951, en twee chirurgen werken in een mobiel leger-ziekenhuis. Ze proberen op hun eigen manier wat humor in het leger te brengen, met alle chaotische gevolgen van dien. Vermakelijke komedie, maar verwacht geen bloedserieus oorlogsdrama.

IMDb-score: 7.5

4. The Book Thief (2013)

Liesel wordt na de dood van haar broertje achtergelaten bij een kinderloos gezin. Haar nieuwe pleegvader leert haar lezen en schrijven. Al snel verslindt ze het ene boek na het andere, terwijl de oorlog om haar heen woedt. Haar leven verandert opnieuw volkomen wanneer het gezin onderdak besluiten te bieden aan een Joodse onderduiker.

IMDb-score: 7.5

3. The Thin Red Line (1998)

Liefhebbers van de wat hardere oorlogsfilms komen dankzij The Thin Red Line ook op Disney+ aan hun trekken. Regisseur Terrence Malick zoomt in op de veldslag tussen de Japanse en Amerikaanse soldaten op het eiland Guadalcanal, in 1942. Een bloederige strijd, waarvan weerskanten steeds meer het zicht beginnen te verliezen op de hele reden voor al het geweld.

IMDb-score: 7.6

2. Zwartboek (2006)

De op een na beste oorlogsfilm op Disney+ is een Nederlandse blockbuster: Zwartboek. Goed voor een dikke 7.7 op IMDb. Wat IMDb-scores van oorlogsfilms betreft belandt Netflix in de hogere regionen dan Disney+, maar dat mag de pret niet drukken. Met dit meesterwerk van Paul Verhoeven is de streamingdienst een dijk van een film rijker. We volgen een door Carice van Houten gespeelde Joodse zangeres, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansluit bij het verzet.

IMDb-score: 7.7

1. Braveheart (1995)

We sluiten af met één van de meest iconische oorlogsfilms ooit: Braveheart. We gaan terug naar de dertiende eeuw. Mel Gibson regisseert en speelt William Wallace, een Schotse rebel wiens vader en broer vermoord werden toen ze Schotland probeerden te bevrijden. Nu hij zelf volwassen is wil hij eens en voor altijd slagen in wat zij tevergeefs probeerden. Met al het geweld van dien.

IMDb-score: 8.3

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.