Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Peaky Blinders-maker onthult grimmige opvolger vol muziek

Steven Knight, de bedenker van Peaky Blinders, is terug met een serie. Maak kennis met This Town, een grimmige 80’s-show vol muziek.

Maak je geen zorgen: Peaky Blinders-vader Steven Knight is nog steeds bezig met een film. Het project staat voor ergens volgend jaar op de planning, met een groot budget waardoor de franchise zich volgens Knight zelfs “kan gaan meten met James Bond”.

Peaky Blinders-maker schiet in de roos

In de tussentijd heeft de Brit in ieder geval niet stilgezeten. Dit jaar levert hij de topper van een oorlogsserie All The Light We Cannot See af en het jaar ervoor kwam SAS Rogue Heroes uit, een show die je in Nederland op HBO Max kunt streamen. Twee topseries, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de geprezen dystopische Apple TV+ Original See.

Nieuwe dramaserie BBC Peaky Blinders This Town Ska
Nieuwe dramaserie BBC Peaky Blinders This Town Ska (Afbeelding: BBC)

Vooralsnog verandert bijna alles wat Knight aanraakt dus in goud. Hopelijk gaat dat ook gelden voor This Town, het volgende grote project van de Peaky Blinders-showrunner.

This Town: BBC-serie vol muziek

This Town is een gloednieuwe BBC-serie die ergens in 2024 uit gaat komen. De stills die je in dit artikel ziet zijn de allereerste beelden die BBC heeft vrijgegeven, en daarmee ons eerste voorproefje op het interessante project.

This Town combineert namelijk de ijzersterke gritty drama van Peaky Blinders met de rijke muziekgeschiedenis van Engeland. De show speelt zich af in het Birmingham van de jaren tachtig, en volgt “een familie en vier jonge mensen die de wereld van ska en two-tone muziek ingezogen worden,” aldus de synopsis.

Spanningen in Engeland

Die genres veroverden en ontstonden deels in met name Birmingham en Coventry, aan het einde van de jaren zeventig. De naam van de BBC Original is dan ook een referentie naar een beroemd ska-nummer: Ghost Town, van The Specials.

Een nummer dat qua lyrics diep in de jaren van Margaret Thatcher duikt, een Engeland dat verscheurd werd door een recessie en onrust. “This town, is coming like a ghost town, all the clubs have been closed down….Bands won’t play no more, too much fighting on the dance floor.”

Die spanningen vormen dus het met name het drama-component van Steven Knight’s project. Gooi daar een dijk van een soundtrack tegenaan en je hebt een veelbelovend project, al helemaal met de kwaliteitsreputatie van de BBC. Door een samenwerking met Universal Music zal muziek continu centraal staan in This Town, aldus het persbericht van de BBC.

Eerste details bekend

Helaas hebben we dus nog geen concrete releasedatum te pakken, maar er zijn wel al meer details bekendgemaakt. Zo zal de regie in handen zijn van Paul Whittington, die eerder al aan het roer stond van The Crown. Ook niet de minste naam dus.

De cast zal onder andere uit Michelle Dockery (Downton Abbey), Levi Brown (Invasion) en Jordan Bolger (The Book of Boba Fett) bestaan. Op naar 2024. In de tussentijd kun je de bovenstaande beelden nog eens bekijken, of natuurlijk de fantastische oorlogsserie checken die Knight vorig jaar afleverde.

BBC

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.