Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 11 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze miljardairs geven het minst aan goede doelen en Musk is erbij

De rijkste mensen op deze planeet zijn dat niet geworden door hun vermogen weg te schenken. Maar ook sinds ze zwemmen in het geld, ploeteren ze liever alleen in het bad. Dit zijn de miljardairs die het meest én het minst aan goede doelen geven. Elon Musk bengelt alvast helemaal onderaan.

Onlangs had de baas van Tesla nog een eitje te pellen met de CEO van concurrent Lucid Air. Maar helaas is Elon Musk niet even vrijgevig met zijn fortuin als met zijn mening.

De meest én minst vrijgevige miljardairs

Forbes zocht namelijk uit welke van de 400 rijkste miljardairs op de wereld het meest en het minst geld wegschenken aan goede doelen. Het financieel tijdschrift gebruikte daarvoor een vrij eenvoudige methode. Om de scores te berekenen, hebben ze de geschatte waarde van de schenkingen van elke miljardair tegen het licht van hun nettowaarde gehouden. De score van 1 tot 5 is dus een weerspiegeling van het percentage van iemands nettowaarde dat naar goede doelen gaat.

Wanneer een miljardair als Elon Musk minder dan 1 procent van het  vermogen aan goede doelen heeft geschonken, krijgt hij of zij de laagste score van 1. Een cijfer van 2 betekent dat er 1 tot 4,99 procent van het vermogen naar goede doelen gaat. Bij een score van 3 gaat 5 tot 9,99 procent van het vermogen naar filantropie. Als er tussen 10 en 19,99 procent van het vermogen naar goede doelen gaat, krijgt de miljardair een score van 4. En het hoogste cijfer van 5 wordt alleen uitgereikt aan miljardairs die 20 procent of meer van hun fortuin hebben weggeschonken.

Hieronder zie je de totale verdeling van deze berekening wat de rijkste 400 mensen op de planeet betreft, met daarbij de meest klinkende namen die onder elke score vallen. Van 47 miljardairs kon Forbes de gegevens niet bevestigen. Maar van Elon Musk wel.

Score Aantal Miljardairs Bekendste Personen
1 127 Elon Musk, Larry Ellison
2 141 Mark Zuckerberg, Jeff Bezos
3 54 David Geffen,
Charles Schwab
4 20 Michael Bloomberg, Marc Benioff
5 11 Warren Buffett,
Bill Gates

Ontdek ook hoeveel salaris de CEO’s van goede doelen in Nederland verdienen. Of hoe Elon Musk dankzij gewiekste salariëring in één klap 10 miljard rijker werd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.