Felix Decavel
Felix Decavel Nieuws 10 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe Israël voor een habbekrats de 300 duizend reservisten rekruteerde

Een deskundig beeld over het Palestina-Israël conflict kunnen wij je niet verschaffen. Daar zijn politieke analisten voor. Dit artikel is dan ook geen waardeoordeel, noch een mening. Het is louter informatief bedoeld. Hoeveel salaris verdient een Israëlische soldaat tijdens de legerdienst, waaruit de honderdduizenden reservisten zijn voortgekomen.

Voor de lonen van de Nederlandse krijgsmacht kun je in dit artikel raadplegen hoeveel er per rang betaald wordt.

Salaris Israëlische soldaat tijdens legerdienst

De legerdienst in Israël staat voornamelijk bekend om zijn lange dienstjaren. Alle Joodse Israëli’s van 18 jaar of ouder zijn verplicht eraan deel te nemen, man of vrouw, hoewel uitzonderingen kunnen worden toegestaan op religieuze, fysieke of psychologische gronden. Israëlische burgers van Arabische oorsprong worden niet verplicht, al melden veel leden van de Druzen-gemeenschap zich er vrijwillig voor aan (85 procent van deze Arabische minderheidsgroepering).

Elke man wordt opgeroepen voor een periode van minstens 32 maanden. Vrouwen dienen gemiddeld 24 maanden in het leger te blijven, al kan dit in sommige gevallen oplopen tot 36 maanden. Alle gevechtsrollen van zowel mannen als vrouwen zijn vrijwillig.

Aanvullend loon tijdens verlof

Aangezien Israëlische soldaten tijdens de legerdienst worden voorzien van noodzakelijkheden als huisvesting, kleding, voedsel en medische behandeling krijgen ze alleen een ‘aanvullend’ loon voor gebruik tijdens verlof. In 2022 werden de salarissen voor deze soldaten voor het laatst verhoogd.

Troepen aan de frontlinies verdienen in de eerste twee jaar van de legerdienst een salaris van omgerekend 673 euro per maand. Soldaten in ondersteunende rollen ontvangen 336 euro per maand. In het derde en laatste jaar van de Israëlische legerdienst wordt dit salaris opgetrokken naar 855 euro per maand voor gevechtstroepen, 503 euro per maand voor gevechtsondersteunende soldaten en 346 euro per maand voor administratieve troepen. Ter vergelijking, het minimumloon in Israël ligt momenteel op 1.487 euro per maand.

TV7 Israel News

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.