Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Bambi komt terug als bloederige horrorfilm (en Disney is niet blij)

Na Winnie de Poeh gaat ook Bambi in een gruwelijk horror-jasje gestoken worden, en Disney kan er niks tegen doen.

De meeste Disney-klassiekers zijn gebaseerd op verhalen die al bestonden. Sprookjes of boeken, in een nieuw animatie-jasje gestoken. Toch doet de entertainmentgigant er alles aan om zijn personages uit het publieke domein te houden.

Winnie The Pooh: Blood And Honey

Mede door de lange staat van dienst van Disney is dat echter niet altijd meer een optie. Daardoor is het mogelijk dat een horrorfilm over Winnie de Poeh een bioscooprelease gaat krijgen.

Winnie The Pooh: Blood And Honey, waarvan we onlangs nog de lugubere eerste trailer deelden, komt volgend jaar uit in de Amerikaanse bioscopen. Dat de makers puur meeliften op de populariteit van Disney en de shockfactor van een horror-versie van Pooh is overduidelijk.

Ook Bambi krijgt horrorfilm

Zonder het bekende personage hadden we het nu niet eens over de film gehad. Toch is dat trucje lucratief, dat is duidelijk. Sterker nog, ITN Studios en Jagged Edged Productions hebben door dat je de formule eindeloos kunt uitmelken. Begin volgend jaar gaan ze namelijk het verhaal van Bambi in een nieuw jasje steken. Een bloederig horror-jasje.

Waarom Disney dit laat gebeuren

De originele Disney-film stamt uit 1942, en is gebaseerd op een boek uit 1923 van de Oostenrijks-Hongaarse auteur Felix Salten. Door zich nadrukkelijk te baseren op dat boek kunnen de makers van de aankomende film waarschijnlijk het genadeloze advocatenleger van Disney ontwijken. Het originele werk van Salten bevindt zich namelijk sinds 2016 in het publieke domein. Zolang de makers geen kenmerken gebruiken die Disney introduceerde, zoals de vormgeving van Bambi zelf, kunnen ze hun gang gaan.

“De film wordt een ongelooflijk duistere hervertelling van het verhaal uit 1923, dat we allemaal kennen en waar we van houden”, aldus producent Scott Jeffrey. “Geïnspireerd door het ontwerp dat werd gebruikt in The Ritual van Netflix, wordt Bambi een wrede moordmachine die op de loer ligt in de wildernis. Bereid je voor op Bambi met hondsdolheid!”

Flauw trucje of succesformule?

Uh, ja, heftig. Rhys Frake-Waterfield neemt de regie van de horrorfilm op zich, die ergens begin volgend jaar gefilmd gaat worden. Hij stond ook al aan het roer van Winnie The Pooh: Blood And Honey, het project waarmee dit absurde avontuur begon.

Het blijft voorlopig allemaal een kwestie van afwachten. Het team heeft duidelijk door dat ze een succesformule in handen hebben, maar het is maar de vraag of de films ook zonder de Disney-link enig bestaansrecht zullen hebben. Één keer meeliften op de herkenningsfactor zal werken, maar blijft het publiek ook keer op keer tickets kopen voor dit trucje?

Peter Pan

Daar gaan we volgend jaar achter komen. Hoe dan ook zijn de makers ambitieus: de derde film staat al op de planning. Frake-Waterfield heeft namelijk tevens bekendgemaakt dat hij aan een duistere versie van Peter Pan werkt, genaamd Peter Pan: Neverland Nightmare. Ondertussen doet Disney er alles aan om dit soort projecten te voorkomen. Vooralsnog tevergeefs.

ScotsmanNME

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.