Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Avatar: The Way of Water verslaat Harry Potter en Black Panther

Avatar: The Way of Water stevent op zijn ‘onmogelijke’ doel af en is de top vijftien grootste films aller tijden binnengestormd. Harry Potter is van de troon gestoten.

Half Hollywood houdt met ingehouden adem de bioscoopcijfers van Avatar: The Way of Water in de gaten. Niet voor niks noemt James Cameron zelf zijn film ‘de slechtste businesscase in de filmgeschiedenis.’ Volgens de Titanic-regisseur moet zijn sequel minstens 2 miljard dollar omzetten om überhaupt break-even te draaien.

The Way of Water doet het onmogelijke

De lat ligt dus extreem hoog, zeker gezien Cameron nog eens drie Avatar-films op de planning heeft staan. Een planning die afhankelijk is van het succes van The Way of Water. Te hoog? Wellicht, maar vooralsnog hoeft de 68-jarige filmmaker nog niet de handdoek in de ring te gooien.

Avatar: The Way of Water doet het vooralsnog namelijk uitstekend. Na een lucratief eerste bioscoopweekend is de peperdure film namelijk blijven scoren. Sterker nog, The Way of Water staat nu in de top vijftien grootste films aller tijden. Wereldwijd. Dan hebben we het puur over de box office, de bioscoopomzet.

Harry Potter verslagen

Daarmee verslaat Cameron niet de minste film. The Way of Water heeft namelijk Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2 uit de top vijftien geschopt. Een exclusief lijstje waar de Potter-film elf jaar lang in heeft gestaan. Sterker nog: nu staat er geen enkele Harry Potter-film meer in de top vijftien grootste films aller tijden. Wellicht een goede reden voor Warner Bros. om eindelijk eens op te schieten met de nieuwe films.

Maar goed, terug naar Avatar. De film staat nu op de veertiende plek, met een wereldwijde bioscoopomzet van 1.4 miljard dollar. Op de vijftiende plek, als hekkensluiter, staat Black Panther. Ja, ook die megahit van Disney heeft Cameron dus al ingehaald. Het is dat we allemaal gefocust zijn op die benodigde 2 miljard dollar en dat The Way of Water dus zo ongelooflijk duur was om te maken, maar de film is los daarvan al een megasucces.

Gigantische bioscoopflop alsnog grote hit op Disney+ en verslaat Avatar

De weg ligt open

Bovendien krijgt de 3D-film nog alle ruimte om zijn target te halen. De komende weken is de bioscoopagenda opvallend leeg. Er zijn geen andere gigantische blockbusters die de spotlights kunnen stelen. Ook kunnen consumenten die het druk hadden tijdens de feestdagen alsnog de film gaan checken. Oftewel: de kans is groot dat The Way of Water echt zijn absurde benodigde omzet binnen gaat harken.

Voor nu is het slechts een kwestie van afwachten. Disney kan alvast de champagne koud gaan zetten. Elf van de vijftien grootste films aller tijden komen namelijk uit de stal van de entertainmentgigant. Ja, het Huis van de Muis domineert nog steeds de filmindustrie.

Avatar 2 The Way of Water Disney James Cameron
(Afbeelding: Disney)

Avatar 3 gaat voor vuur

En Avatar 3? Die staat al voor eind 2024 op de planning. We hoeven dus niet opnieuw meer dan tien jaar te wachten. Cameron heeft de derde film in zijn reeks al direct na The Way of Water opgenomen. De filmmaker verklapte onlangs al in een interview dat de volgende film ons mee gaat nemen naar een compleet nieuwe setting op Pandora, waar we de Fire Na’Vi, of de ‘ash people’ gaan ontmoeten. Van water naar vuur dus. Laat maar komen Disney!

De cast van Avatar 2: dit zijn de acteurs achter de blauwe CGI-aliens

Box Office Mojo

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.