Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Gigantische bioscoopflop alsnog grote hit op Disney+ en verslaat Avatar

Plottwist: de geflopte bioscoopfilm Strange World is uitgegroeid tot een megahit op Disney+. De animatiefilm heeft zelfs Avatar verslagen.

De kersverse Disney-CEO Bob Chapek mocht eind vorig jaar na amper twee jaar aan het roer van het megabedrijf alweer zijn spullen pakken. Zijn voorganger, Bob Iger, is tijdelijk terug aan boord om het schip te redden.

Disney in rep en roer

Vooral de animatiekant van Disney juichte op Twitter. Chapek, de CEO van een bedrijf dat groot is geworden met animatiefilms, is namelijk nou niet bepaald een fan van het medium. In een controversieel interview insinueerde de CEO zelfs dat animatiefilms puur iets voor kinderen zijn.

Helaas bleef het niet enkel bij controversiële opmerkingen. Hij zorgde er ook voor dat films als Luca en Onward de bioscoop oversloegen en direct op Disney+ gedumpt werden, tot de grote ontsteltenis van de teams die jaren aan die films hadden gewerkt.

Strange World flopte

Nu kunnen diezelfde animators gerust ademhalen. Chapek is weg. De gevolgen kunnen echter ook op animatievlak nog steeds gevoeld worden. Afgelopen november kwam Strange World uit in de bioscopen. Normaliter is een nieuwe animatiefilm van Disney een groot evenement. Daar zorgt het Huis van de Muis wel voor: weinig bedrijven zijn zo goed in het aanslingeren van de marketingmachine.

De avonturenfilm Strange World kreeg die behandeling amper of niet. Toen de animatiefilm op 23 december op Disney+ belandde, dacht je waarschijnlijk: ‘Huh, grappig, wat is dit voor film?’ Oftewel, ook al had je ‘m in de bioscoop willen checken, dan had je dat niet kunnen doen doordat je niet van het bestaan van de film afwist. Al het marketingbudget lijkt in Lightyear te zijn gepompt. Wedde Disney op het verkeerde paard?

Of dat nou Chapeks schuld is of niet, de gevolgen zijn groot. Strange World harkte slechts 18.6 miljoen dollar binnen tijdens het eerste extra lange weekend in de bioscopen, waar gerekend werd op zo’n dertig tot veertig miljoen dollar. Au. Analisten verwachten dat Disney op zijn minst 100 miljoen dollar aan het hele project verliest.

Best bekeken film op Disney+

Leuk al die cijfers en (het gebrek aan) promotie, maar dat zegt natuurlijk niks over de film zelf. Gelukkig maar, want Strange World verdient absoluut een tweede kans. En dat heeft de film gekregen ook. Ondanks de belabberde bioscoopresultaten is de animatiefilm namelijk al dagen de best bekeken film op Disney+. Zelfs Avatar en een liveconcert van de animatiefilm Encanto, beide topscoorders, moesten het veld ruimen in de afgelopen dagen.

Over Encanto gesproken: ook die animatiefilm deed het relatief matig in de bioscopen, maar is na een release op Disney+ een enorm succes geworden, met een culturele impact die je voorzichtig kunt vergelijken met die van Frozen. Het verhaal van Strange World is dus nog niet afgelopen, en dat is maar goed ook.

Disney+ animatie film nummer 1 Strange World bioscoopflop
(Afbeelding: Disney)

Lust voor het oog

De film is namelijk, om mee te beginnen, een lust voor het oog. De animators flexen al hun animatie-muscles, en dat levert schitterende beelden op. De avonturenfilm is een soort constante techdemo van alles wat de studio in de afgelopen decennia heeft geleerd over 3D-animatie.

Qua verhaal weet de film, die over een familie van ontdekkingsreizigers gaat, minder te bekoren. Er is weinig mis mee, maar Strange World kan qua verhaal niet tippen aan zijn voorgangers. Het is allemaal vrij generiek. Het resultaat is een score van 72 procent op Rotten Tomatoes. Prima, degelijk, maar niet fantastisch.

No-brainer

Oftewel: de perfecte film om thuis op je gemakje aan te zetten op Disney+. Je betaalt toch al voor een abonnement, dus je laten verrassen door de schitterende beelden en een prima verhaal is een no-brainer. Velen gingen je al voor, als we de Top 10 van Disney+ moeten geloven. Stream ze!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.