Pim Jansen
Pim Jansen Televisie 3 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Peter van der Vorst over Matthijs van Nieuwkerk en diens RTL-flirt

In de cancelcultuur van vandaag is het aannemelijk dat we Matthijs van Nieuwkerk voorlopig even niet terugzien op televisie. Al heeft Peter van der Vorst onlangs nog wel met de agressieve televisiemaker gesproken over een transfer van RTL.

Na een vernietigend artikel in de Volkskrant werd duidelijk dat de voor de camera zo charismatische Matthijs van Nieuwkerk zich achter de schermen als een tiran misdroeg. Zijn grensoverschrijdende gedrag zorgde voor een blijvend litteken op zijn carrière en het stopzetten verschillende programma’s. RTL-baas Peter van der Vorst werd er deze week naar gevraagd door Veronica Superguide.

Peter van der Vorst: ‘Boos mag, maar met respect’

Peter van der Vorst gelooft niet dat hij ooit tegen iemand geschreeuwd heeft op de werkvloer. De RTL-baas probeert wel altijd duidelijk te zijn, zegt hij in het interview met Veronica Superguide.

“En we zijn allemaal mensen, van mij mag je best eens boos zijn. Zolang je het maar herkent en het zeker niet normaal maakt”, zegt Van der Vorst in een reactie op het Volkskrant-artikel over misstanden bij De Wereld Draait Door. Daarin stond dat presentator Matthijs van Nieuwkerk soms verbaal uithaalde naar redactieleden.

“Er zijn mensen die het vergoelijken door het te hebben over ‘Champions League spelen’. Nou, volgens mij doe je dat op het voetbalveld”, vervolgt Van der Vorst. “Wij hebben gewoon een heel leuke baan, waar de druk soms hoog is. Maar dan kun je nog steeds respectvol met elkaar omgaan.”

Van der Vorst praat in hetzelfde gesprek ook over het schandaal rondom The Voice of Holland. Volgens hem zijn er op dit moment “geen nieuwe meldingen” over misstanden binnen RTL die worden onderzocht. “Maar dat betekent niet per definitie dat er niks gebeurd is. En het feit dat het nu goed lijkt te gaan, betekent ook zeker niet dat het niet meer fout kan gaan. We moeten aandacht blijven besteden aan de bedrijfscultuur.”

RTL in gesprek met Matthijs van Nieuwkerk

In het interview kwam ook de flirt van Matthijs van Nieuwkerk met RTL ter sprake, die Peter van der Vorst nuanceert. Volgens de RTL-baas waren er inderdaad gesprekken, maar deze vonden een tijd geleden plaats. “We zijn serieus in gesprek geweest, maar daar is toen niks uitgekomen. Dat is inmiddels alweer even geleden en ons team met Renze, Humberto, Eva en Beau doet het uitstekend in de late avond. Dus het is heel simpel, we zijn compleet.”

De RTL-baas ontkracht dat de onthullingen uit de Volkskrant een mogelijke samenwerking tussen RTL en Matthijs van Nieuwkerk belemmerde. “Ik las ergens dat ik hem nu niet meer zou willen. Maar nee. Het is al een tijdje niet meer aan de orde. Maar voor het gedrag waarvoor hij beschuldigd is, is bij ons in ieder geval geen plek.”

Dan rest nog altijd de vraag: wie is de Matthijs van Nieuwkerk van NOS Studio Sport.

ANPVeronica Superguide

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.