Pim Jansen
Pim Jansen Televisie 16 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Wie is de Matthijs van Nieuwkerk van NOS Sport?

De vraag die sensatiebelust Nederland (lees: 95% van de bevolking) op dit moment bezighoudt: wie is de Matthijs van Nieuwkerk van NOS Studio Sport? De NOS start een onderzoek na meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt de omroep zelf.

Je kon op deze domino wachten, na het schandaal rond Matthijs van Nieuwkerk, die zich stelselmatig misdragen heeft bij De Wereld Draait Door. Zijn grensoverschrijdende gedrag deed veel stof opwaaien en dat is inmiddels geland bij de NOS.

Mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport

Er komt een “externe inventarisatie” naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport. Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant over misstanden door van Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door zijn er na een oproep van de hoofdredactie van NOS Sport meerdere meldingen binnengekomen, zo meldt de omroep.

Het gaat om meldingen van vroeger, maar ook van kort geleden. De inventarisatie wordt uitgevoerd door een extern vertrouwenspersoon. Met die inventarisatie moet onder meer achterhaald worden wat “de aard en impact van de signalen” zijn en wat de benodigde stappen voor de toekomst zijn.

De NOS zegt “een grote verantwoordelijkheid te voelen om een veilige werkomgeving te creëren”. Er is onder meer een gedragscode bij de NOS waarin omgangsvormen staan beschreven en er zijn sinds 2000 vertrouwenspersonen actief, zowel intern als extern. Ook volgen leidinggevenden bij de gehele Nederlandse Omroep Stichting trainingen rondom dit thema.

Grensoverschrijdend gedrag Matthijs van Nieuwkerk

BNNVARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk legde onlangs zijn functie neer nadat de Volkskrant uitgebreid onderzoek had gedaan naar grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van De Wereld Draait Door, het programma dat hij tussen 2005 en 2020 vijf dagen in de week presenteerde. Uit interviews met tientallen redacteuren bleek dat hij doorlopend redacteuren en medewerkers van DWDD terroriseerde en kleineerde. De lange tijd meest toonaangevende presentator van de NPO legde daarop zijn werkzaamheden neer en verbrak de samenwerking met BNNVARA.

En zo iemand (of meerdere personen) loopt en liep er dus ook rond bij NOS Sport. Valt er weer een grootheid van zijn voetstuk of is het een of andere gefrustreerde eindredacteur?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.