Dennis Mons
Dennis Mons Disney+ 14 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Lightyear van Pixar in meerdere landen verboden om gay-kus

Lightyear, de nieuwe film van Pixar, is in meerdere landen verboden vanwege een kus van twee vrouwen. Er bestaat echter wel een versie zonder die scène.

In Saudi-Arabië (onder andere) wordt de film Lightyear niet uitgebracht in bioscopen. De regering van het land neemt aanstoot van een kus tussen twee geanimeerde dames.

Meerdere landen volgen op de voet

Saudi-Arabië is niet het enige land dat Lightyear in de ban doet. Ook andere landen in het Midden-Oosten hebben de film inmiddels verboden om te draaien in bioscopen. De Pixar-productie is ook niet te zien in de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Qatar.

De website Deadline heeft ook opgemerkt dat Lightyear niet uitkomt in Bahrein, Egypte, Maleisië en Indonesië.

‘Veiligheid van bioscoopbezoekers’

De Verenigde Arabische Emiraten stelt in een statement dat het bezorgd is over de veiligheid van de bioscoopbezoekers. “Alle films worden beoordeeld en geëvalueerd voordat ze uitkomen, om zo te bepalen of bepaalde content past bij de juiste doelgroep.” Met andere woorden; niemand mag Lightyear kijken.

De scène is niet eens schokkend. In de film (die zich afspeelt in het Toy Story-universum) geeft de personage Alisha Hawthorne (gespeeld door Uzo Aduba) een kus aan een ander vrouwelijk personage. Het moment werd echter in eerste instantie door de ophef verwijderd door Disney.

Opstand versus ophef

Bovenstaand feit viel niet goed bij de LGBTQI+-werknemers van Pixar. Zij stelden een brief op aan de directie van het bedrijf. Hierin gaven ze aan dat Disney op deze wijze diversiteit in verhaalvertelling in de weg staat.

“Wij bij Pixar hebben prachtige verhalen meegemaakt, vol met diverse personages. Nu krijgen we reviews van de Disney-directie die al die momenten tot een extreem minimum beperken”, aldus het statement. “Elk gay-moment wordt door Disney eruit geknipt. Ondanks het feit dat LGBTQI+-content ervoor kan zorgen dat het discriminerende gedrag kan verminderen, wordt het nog steeds de kop ingedrukt.”

Geschrapte scène in Lightyear teruggedraaid

Disney is echter op de verwijdering van de scène teruggekomen nadat het statement werd opgepikt door de website Variety. Het bedrijf kwam dan ook met een eigen statement. “De grootste indruk die we kunnen maken in een diverse maatschappij is door middel van inspirerende content”, aldus Disney CEO Bob Chapek. “We hebben een verwelkomende, diverse cultuur die ook LGBTQI+-gemeenschappen ondersteunt.”

Het is niet de eerste keer dat een Disney-film wordt verbannen in deze landen. Ook Doctor Strange in the Multiverse of Madness, West Side Story en Eternals kwamen niet uit in de golf-streek vanwege eventuele ‘gay issues’.

Het is spijtig dat veel mensen in die landen de film niet kunnen zien. Want wie wil nou niet Captain America (Chris Evans) horen als Buzz Lightyear? De film wordt met open armen ontvangen op Rotten Tomatoes.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.