Alrik de Jong
Alrik de Jong Human Interest 23 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit AI-feestje is eng realistisch, totdat je heel goed kijkt

AI is even fascinerend als eng. De vraag is of en wanneer we ooit worden overlopen door zelflerende technologie. Feit is dat we al goed voor de gek gehouden kunnen worden. Zoals op een feestje met mensen die niet bestaan, geschapen door Midjourney.

AI staat voor artificial intelligence (kunstmatige intelligentie). Kort gezegd is het de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen, zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit. We zijn er voor een groot deel al van afhankelijk en niemand weet waar het uiteindelijk toe zal leiden. Feit is dat enige regulering op den duur geen overbodig streven is.

AI-feestje dankzij Midjourney

Nu is het allemaal nog relatief onschuldig, en zijn we ook nog veel aan het verwonderen. Zo heeft creatief engineer Miles Zimmerman middels Midjourney een feestje georganiseerd. De partyfoto’s gingen viral, maar wie zijn die mensen?

Welnu, die feestgangers bestaan natuurlijk niet. Midjourney is een AI-tool die afbeeldingen maakt van tekstuele beschrijvingen, vergelijkbaar met OpenAI’s DALL-E en Stable Diffusion. Het enge is dat kunstmatige intelligentie inmiddels een wel heel goed beeld heeft van hoe mensen eruit zien en zich gedragen. “Midjourney wordt echt waanzinnig krachtig”, zegt Zimmerman op Twitter. “Geen van deze foto’s zijn echt en de mensen bestaan niet.”

Goed kijken naar de handen en vingers

Maar AI is duidelijk nog niet uitgeleerd. Iemand die tijdens dit feestje naar de handen van de mensen keek, zag niet dubbel door de alcohol. Klaarblijkelijk heeft kunstmatige intelligentie nog moeite met vingers, ironisch genoeg de fysieke scheppers van computertaal.

Zo heeft het meisje met het gele hemdje negen vingers en worden we ook een beetje bang van de alienhanden van het blonde meisje. Feit is dat handen net als voor menselijke tekenaars ook voor robots lastig vorm te geven lichaamsdelen zijn. Kwestie van tijd, dat fingerspitzengefühl.

Kunstmatige intelligentie wekt iconen tot leven

Van het AI-feestje naar de kunstmatig geschapen hemel: bekijk hoe artificial intelligence Freddie Mercury, Ayrton Senna en andere iconen weer tot leven heeft gewekt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.