Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 23 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: deze vitamine zorgt net als eiwitten voor sterkere spieren

Als mens wil je dat de kracht van jouw spieren behouden blijft. Maar hoe? Recent onderzoek toont aan dat Vitamine C hierbij een belangrijke rol speelt. Dat wordt naast veel voeding met eiwitten dus ook veel kiwi’s en citrusfruit eten.

Hoe ouder je wordt, des te sneller de kracht van je spieren afneemt. Vanaf je 25e neemt je spiermassa ieder jaar met ongeveer 1 procent af. In het geval van het zogeheten sarcopenie zorgt inactiviteit vaak voor het slinken van spieren. Weinig mensen weten dat er naast beweging en eiwitten eten nog een middel is om dit tegen te gaan: vitamine C. Dat wordt rode paprika’s en guaves eten.

‘Vitamine C belangrijk voor kracht van spieren’

Dat eiwitten belangrijk zijn voor spieren, is geen nieuws. Blijven eten. Je krijgt ze vooral binnen via deze voedingsmiddelen met veel proteïne. Maar om de kracht van je spieren te behouden, kun je vanaf nu ook extra groente en fruit eten.

Uit onderzoek van de Universiteit van East Anglia in Norwich blijkt namelijk dat vitamine C, dat al voor zo veel dingen in het leven goed is, ook helpt om de kracht van je spieren te behouden. Het zorgt voor de aanmaak van carnitine, een quaternair ammoniumzout dat ervoor zorgt dat vetzuren naar de energiekernen van cellen wordt gebracht. Meer energie in je spieren, dus. Tegelijkertijd is het een antioxidant tegen radicale moleculen die zorgen dat jouw spiercellen afbreken.

Het onderzoek

Aan het onderzoek van de Universiteit van East Anglia hebben 13.000 mannelijke en vrouwelijke respondenten tussen de 42 en 48 jaar meegedaan. Via een voedseldagboek hebben ze bijgehouden wat ze aten en dronken. Ook is er bloed van ze afgenomen om vitamines en mineralen te meten.

Een van de uitkomsten was dat vitamine C ervoor zorgt dat spieren minder snel in kracht afnemen. Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Nutrition, een wetenschapstijdschrift van Oxford University Press.

Voeding met eiwitten

Dat je naast vitamine C ook veel eiwitten moet eten voor meer spiermassa, mag geen nieuws meer heten. Check deze verrassende voedingsmiddelen die er boordevol mee zitten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.