Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Gezondheid 16 nov 2023
Leestijd: 5 minuten

Afkicken van volksverslaving nummer 1: ‘Ik hou de 80-20 regel aan’

Ook jij eet bewerkt voedsel, want dat doet iedereen. Zo zorg je dat je afkickt van ultrabewerkt eten en drinken.

Hoe ongezond ultrabewerkt voedsel is, bleek onlangs weer toen de Engelse dokter Chris van Tulleken 30 dagen lang junk food at. Dit pakte desastreus uit voor zijn gezondheid, zoals te zien is in dit filmpje. Meest schokkende conclusie? “Bij iedereen die veel ultrabewerkt voedsel eet, gedragen de hersenen zich exact hetzelfde als bij verslaafden”. Ook in Nederland kopen en consumeren we steeds meer ultrabewerkt voedsel, omdat ons brein ons daar onbewust toe dwingt. Hoe kun je voorkomen dat je Van Tulleken achterna gaat en ongemerkt steeds ongezonder wordt?

30 dagen geen ultrabewerkt voedsel

Gastschrijver Maarten Verkoren gooit het over een andere boeg en eet juist 30 dagen ultragezond. De enige uitdaging: zijn kinderen meekrijgen. Want alleen de argumenten ‘gezond’ en ‘je wordt er sterk van’ volstaan niet. Het moet ook lekker zijn. Of dat samen kan gaan? We gaan het proberen door een maand recepten van pure producten te bereiden. Maar is dat een garantie dat je genoeg gezonds binnenkrijgt? Eerst maar eens een diëtist interviewen.

We koken een maand lang gezond, maar is dat wel lekker?
We koken een maand lang gezond, maar is dat wel lekker? (Afbeelding: Green Chef)

Maartje Boot, de diëtist die meewerkte aan de maaltijden van Green Chef, benadrukt het belang van bewust eten. Ze wijst op het negatieve effect van ultrabewerkt voedsel dat vaak in supermarkten te vinden is. Dit voedsel bevat additieven om de houdbaarheid te verlengen, het aantrekkelijker te maken en de smaak te verbeteren. De combinatie van vet, suiker en zout in deze producten creëert een instant geluksgevoel, maar werkt verslavend en leidt tot overmatige consumptie en de inname van ongezonde stoffen.”

‘Goedkoop en gedachteloos’

“Omdat ultrabewerkt voedsel vaak goedkoop en alomtegenwoordig is, kiezen veel mensen ervoor boven zelfgemaakte maaltijden. Maar deze voorkeur heeft negatieve gevolgen, omdat het in plaats van bewust eten eerder neerkomt op snel en gedachteloos consumeren. Het is essentieel om aandacht te besteden aan wat je koopt, hoe je het bereidt en hoe je het eet. Hierdoor kun je een gezondere levensstijl ontwikkelen.”

Ultrabewerkt voedsel maakt ons ziek en zo kun je jezelf redden
Peulvruchten bevatten veel vezels en eiwitten, ideaal als je veel sport (Afbeelding: Green Chef)

“Als je voedsel niet haastig doorslikt maar grondig kauwt, brengt dit meerdere gezondheidsvoordelen met zich mee. Het voedsel wordt efficiënter verteerd en geabsorbeerd in je lichaam. Bovendien raak je sneller verzadigd, omdat je langer over je maaltijd doet en je maag tijdig het signaal stuurt dat je genoeg hebt gegeten, voordat je overeet. Ook krijg je minder snel weer honger als je spijsvertering nog actief is. Dergelijke voordelen ontbreken bij ultrabewerkt voedsel.”

Wat raad je aan voor een gebalanceerd dieet?

“Als je een druk leven hebt, met werk, sporten, vrienden, gezin, is het juist van belang dat je zoveel mogelijk voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo houdt je motor het langer vol. De schijf van vijf is er niet voor niets en het Voedingscentrum blijft adviseren die te hanteren in de koelkast en keuken. Iedereen zondigt weleens, ik hou zelf de 80-20 regel aan. Als ik zorg dat 80% van mijn dieet bestaat uit verantwoorde voeding, heb ik een goede basis en blijf ik ook als ik af en toe bij de snackbar binnenloop toch in balans.”

Ultrabewerkt voedsel maakt ons ziek en zo kun je jezelf redden
Als je zorgt dat je doorgaans gebalanceerd genoeg eet, kun je prima af en toe snacken (Afbeelding: Green Chef)

“Hierdoor heb je veel meer energie om ook in een hectisch bestaan overeind te blijven. Ook als je kinderen hebt, is het echt de investering waard om ze bewust te maken van gezonde voeding. Als je ze laat kiezen tussen verschillende groentes, hebben ze het gevoel dat ze inspraak hebben. Helemaal als je varieert met recepten en bereidingen, komen er uiteindelijk favoriete gerechten op tafel die ze wel lusten. Daarmee geef je ze een goede basis voor hun latere leven, heel belangrijk.”

Wat vind je van maaltijdbox-aanbieders?

“Ik heb een tijd aan de maaltijdboxen van Green Chef meegewerkt. Het leuke aan Green Chef is dat ze al het denk- en uitzoekwerk al voor je gedaan hebben. Daardoor ben je ook verzekerd van je de dagelijkse portie van 250 gram groente die je op creatieve en gevarieerde manieren kan bereiden. Voor hun klanten is het een fijn idee dat ze elke week weer hun favoriete recepten uit kunnen kiezen en zeker weten dat elk recept alle juiste voedingsstoffen bevat. Ook krijg je het thuisbezorgd, wat weer tijd scheelt. “

Ultrabewerkt voedsel maakt ons ziek en zo kun je jezelf redden
Green Chef biedt veel keuze en variatie (Afbeelding: Green Chef)

We besluiten een maand lang met het hele gezin alle verschillende menuvoorkeuren die Green Chef te bieden heeft, te proberen: vegan, vegetarisch, snel & gezond, <550 kcal, koolhydraatarm en keto. Onze kinderen zaten er op voorhand bepaald niet op te wachten en huiverden bij de gedachte dat ze een maand lang op dieet moesten.

Lekkerder en leuker voor kinderen

Maar toen ze zagen dat ze elke week konden kiezen uit tientallen recepten en dus online hun eigen selectie konden maken, vonden ze het ineens toch leuk en prima. En na de eerste week zagen ze alleen nog maar de voordelen. Geen boodschappen meer hoeven doen, niet meer nadenken over wat te koken en ook nog eens nieuwe gerechten leren eten. Tot mijn verrassing waren de borden elke avond leeg.

Ultrabewerkt voedsel maakt ons ziek en zo kun je jezelf redden
Gezond kan echt heel lekker zijn, lekkerder dan junk food (Afbeelding: Green Chef)

Ook na het Green Chef-experiment zijn we gezonder blijven eten, al halen we heus nog wel af en toe een frietje of pizza in huis. In elk geval is de grootste winst dat we anders over voeding zijn gaan denken, ook kijken we met een veel kritischer oog naar de verpakkingen in de supermarkten en laten we bewerkte producten vaker liggen ten gunste van onbewerkte natuurlijke producten.

Je haalt Green Chef al in huis vanaf €52,99 per week. Ze hebben ook een tijdelijke introductiekorting.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.