Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 15 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

7 oorlogsseries à la Band of Brothers die je nu kunt streamen

Band of Brothers kent iedereen inmiddels bijna van buiten. En terecht. Maar welke andere kleppers moet je ook gezien hebben? Dit zijn zeven ijzersterke oorlogsseries die je nu meteen kan streamen.

We zouden het bijna vergeten maar het nieuwe project van Steven Spielberg en Tom Hanks is dichter bij dan ooit. Na Band of Brothers en The Pacific smachten we nu vol overgave naar Masters of the Air. De serie over een eskader bommenwerpers tijdens de Tweede Wereldoorlog verschijnt in 2023 op Apple TV+. Hieronder de eerste beelden.

Maar in ongeduldige afwachting op de splinternieuwe topper zijn dit alvast een aantal knallers van oorlogsseries die je nu meteen kan streamen.

IJzersterke oorlogsseries à la Band of Brothers

Zoals gebruikelijk eerst een paar spelregels. Uiteraard geen Band Of Brothers in het lijstje, aangezien je de serie al voor de vijfde keer aan het bekijken bent op HBO Max. Daarnaast voelen we ons als historici van het genre niet verplicht om beroep te doen op sites als IMDb of Rotten Tomatoes, al staan de scores er ter controle van onze oorlogshonger bij. Verder noemen we alleen oorlogsseries op die je via streamingdiensten in Nederland kan bekijken.

Helaas missen we daardoor een aantal ondergewaardeerde parels, maar hier volgt toch één eervolle vermelding om de clandestiene streamer tevreden te stellen. Al is het voornamelijk om de studiobonzen bij Netflix, HBO Max, Disney, SkyShowtime en Amazon Prime dringend aan te manen War & Peace van de BBC uit 2016 aan het aanbod toe te voegen. Er bestaat momenteel geen betere (moderne) oorlogsserie over het Napoleontische tijdperk. En met Napoleon in het vooruitzicht kan het geen slechte zet zijn. Alvast bedankt.

Genoeg geschermutseld. Als geschiedkundige voorbereiding op Masters of the Air, droppen we alvast een bom van een oorlogsserie die ook nog eens volledig onder de radar vloog.

Catch 22 (2019) – Canal Digitaal

IMDb-score: 7,7

Gebaseerd op het (leestip!) gelijknamige boek van Josph Heller die tot de top 3 behoort van beste oorlogsromans ooit, wat deze redacteur betreft. Waarschijnlijk ken je de welbekende uitspraak. Dankzij de populariteit van de bestseller destijds, maakt het intussen deel uit van de Engelse taal. Voorheen bestond ‘it’s a catch 22’ niet eens. De oorlogsserie volgt de tot waanzin gedreven bommenwerper-piloot Yossarian die er alles aan doet om maar geen missies meer te hoeven vliegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Satirisch, hilarisch, absurd én met George Clooney.

Je kan Catch 22 bekijken op Canal Digitaal.

The Pacific (2010) – HBO Max

IMDb: 8,3

Het spirituele vervolg op Band Of Brothers, ook gemaakt door Steven Spielberg en Tom Hanks. The Pacific toont een veel grimmigere zijde van de Tweede Wereldoorlog.  De gevechten in en rond de Pacifische Oceaan worden onverbloemd en keihard op de kijker afgevuurd. Een absolute aanrader en waarschijnlijk de beste oorlogsserie op het lijstje. En vermoedelijk herken je ook een piepjonge Mr. Robot.

beste-oorlogsseries-series
Rami Malek in The Pacific (Afbeelding: HBO Max)

The Pacific stream je via HBO Max.

SAS Rogue Heroes (2022) – HBO Max

IMDb: 8,1

Van de maker van Peaky Blinders. SAS Rogue Heroes vertelt het verhaal van het ontstaan van de elite-eenheden van de Britse Special Air Service tijdens de gevechten in Noord-Afrika rond 1942. Lees meer over de oorlogsserie in dit artikel.

oorlogsseries, sas rogue heroes
(Afbeelding: HBO Max)

SAS Rogue Heroes staat op HBO Max.

War Sailor (2022) – Netflix

IMDb: 7,5

Oorspronkelijk de Noorse inzending voor Beste Film op de Oscars, Netflix maakte er een uitermate spannende mini-serie van. Check dit artikel voor alle info.

war sailor, Krigsseileren, nieuwe oorlogsserie op netflix, the night agent, hit
(Afbeelding: Netflix)

War Sailor verscheen nog maar kort geleden op Netflix.

Parade’s End (2012) – HBO Max

IMDb: 7,5

Een toen nog vrij onbekende Benedict Cumberbatch speelt de hoofdrol in deze verfilming van de gelijknamige roman van Ford Maddox Ford over de Eerste Wereldoorlog. Geen oorlogsreeks pur sang, maar eentje om de wederhelft tevreden te houden indien er geen enthousiasme weerklinkt om de avond wederom met geweld te vullen.

Parade’s End stream je op HBO Max.

Das Boot (2018) – NPO Start

IMDb: 7,5

Nee, deze oorlogsserie is niet even goed als de film Das Boot, wat natuurlijk schier onmogelijk is. Daarnaast is het niet hetzelfde plot. Toch staat de serie meer dan zijn mannetje en bovendien is het ook interessant om de Duitse zijde van de Tweede Wereldoorlog te belichten. Alleen spijtig dat je het minder grote budget af en toe kan zien.

das boot, beste oorlogsseries
(Afbeelding: NPO Start)

Das Boot is te streamen op NPO Start.

Generation Kill (2008) – HBO Max

IMDb: 8,5

Net zoals de geniale film Jarhead, maar dan een serie. En in plaats van Desert Storm gaat het over de tweede keer dat de Verenigde Saten Irak binnenvielen. Een Rolling Stone-journalist volgde tijdens de inval in 2003 een eenheid marines. Later zou Evan Wright die ervaringen neerpennen in artikels en zijn boek waarop deze oorlogsserie gebaseerd is. Van de maker die The Wire inblikte en met een schitterende Alexander Skarsgård. Laat maar, je bent al aan het kijken.

Generation Kill bekijk je op HBO Max.

Niet alleen de beste oorlogsseries

Check niet alleen deze ijzersterke oorlogsseries à la Band of Brothers, maar ook de beste mini-series die Netflix tegenwoordig te bieden heeft.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.